Szerkesztő:Whitepixels/al

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Althey & The Lights egy ambient és psybient stílusban alkotó francia együttes, amely az 1990-es évek közepétől a 2000-es évek végéig volt aktív. Stílusuk a kifinomult elektronikus hangzás és az akusztikus instrumentális részek ötvözete. Öt albumot adtak ki, legismertebb számuk a Dernière Escale, mely az azonos című lemezen jelent meg.

Története[szerkesztés]

Az Althey & The Lights egy francia elektronikus zenei projekt, amelyet az 1990-es évek közepén alapított Gaël Althea, Alexandre Scheffer és Yves Frulloni (akit később felváltott Olivier Orand). Első albumuk, az Étoiles Filantes 1996-ban jelent meg, és útkereső, kísérletező hangulatú volt, a hangok és textúrák széles skáláját tartalmazva, beleértve akusztikus és elektronikus hangszerek váltakozását, field recording technikákat és spoken word mintákat. Későbbi albumaik már egységesebb hangzást mutatnak, nagyobb hangsúlyt fektetve a dallamra és a dalszerkezetre. 1999-ban leszerződtek az Ultimae Records kiadóval, és második, Late Winter Skies lemezüket már itt adták ki.

A karrierjük előrehaladtával a csapat egyre több analóg elektronikus elemet kezdett beépíteni a zenéjébe, továbbfejlesztették az általuk alkotott ambient zenei világot, és a hangzásuk egyre csiszoltabbá és kifinomultabbá vált. Harmadik albumuk a komolyabb, sötétebb hangzású Rêves Éphémères, ezt követte munkásságuk csúcspontja, a Dernière Escale, amely 2004-ben jelent meg, és olyan nagyszerű számokat tartalmazott, mint a Le Temps Suspendu, Au-Delà de L'horizon és Dernière Escale. Az album a repülés hőskorának állít emléket; borítóján is egy régi repülőgép látható egy fagyos, alkonyati táj fölött.

A psybient színtéren szerzett kultikus státuszuk ellenére az Althey & The Lights nagyobb körökben viszonylag ismeretlen maradt. Legutóbbi lemezük a 2009-es Utopia, amely a többi albumuknál meditatívabb, és a downtempo irányába tolódik el. Nem világos, hogy még mindig aktívak-e, vagy feloszlottak. Számaikból több remix is készült (Lemonchill, Uth, Koan, Cell és más előadók által), ezek közül több az Ultimae válogatásalbumokon jelent meg.

Tagok[szerkesztés]

  • Gaël Althea (1996–)
  • Alexandre Scheffer (1996–)
  • Olivier Orand (1999–)
  • Yves Frulloni (1996–1999)

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • Étoiles Filantes (Sine Terra Firma, 1996)
  • Late Winter Skies (Ultimae Records, 2000)
  • Rêves Éphémères (Ultimae Records, 2002)
  • Dernière Escale (Ultimae Records, 2004)
  • Utopia (Altar Records, 2009)

Közreműködések[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Az Echoes.org méltatása szerint az Althey & The Lights tökéletes példája annak, hogy az elektronikus zene ugyanolyan szerves lehet, mint bármely más zenei stílus: közvetlen, ugyanakkor túlvilági hangulata van, amely mindenki számára vonzó, aki nyitott. Az Ambient Music Guide szerint „a Dernière Escale című lemezzel az együttes mesterművet alkotott, amely a megnyugtató és a felemelő hangulat között egyensúlyozik”.

Jegyzetek[szerkesztés]