Szerkesztő:Tslrbnc/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Winchester ház[szerkesztés]

A ház 1884 évében kezdett épülni, és ezóta folyamatosan épült 38 éven keresztül. Említésre méltó, hogy a háznak egyáltalán nem volt alaprajza, hisz nem mérnökök tervezték. Kalifornia államban található, San José-ban. Sarah Winchester tulajdonában állt a ház, aki William Wirt Winchester felesége volt.

Sarah Winchester élete[szerkesztés]

Sarah Winchester a leghíresebb fegyver (Winchester ismétlődő puska) feltálójának fiával, William Wirt Winchester-rel kötött házasságot. Sarah élete valóban nem volt épp egyszerű, hisz tragédiák sorozata követte őt élete folyamán. Egyetlen gyermekük született, akinek Annie volt a neve, de pár hét után elhunyt. Nem sok idővel később apósát kellett eltemetniük, akit tuberkolózisban veszítettek el. Rá egy évre férjét is elvesztette, aki szintén gümőkor áldozata lett. Sarah nagyon nehezen birkózott a gyásszal egyedül. Egy hívő asszony volt, így azt gondolta médiumok illetve jósok segíthetnek neki feldolgozni a gyászt illetve megtalálni ezeknek a a tragédiáknak az eredő okát.

A Winchester átok[szerkesztés]

Amikor Sarah a médiumnál járt, azt állapították meg, hogy a balszerencsét a fegyverük által elhunyt emberek okozzák, ők felelősek az átokért. Ez ellen kerestek egy megoldást, mire azt a javaslatot kapta az özvegyasszony, hogy nyugaton építsen egy házat a szellemeknek. Viszont az még nagyon fontos volt, hogy az építkezést sohasem hagyhatja abba, máskülönben elragadják őt a szellemek, és meghal.

A kísérteties ház[szerkesztés]

A megözvegyült Sarah 20 milliárd dollárt örökölt férje halála után, így bőven volt miből építkeznie. Ahogy a médium is javasolta neki, nyugaton vett egy telket 1884-ben, melyen egy 8 szobával rendelkező lelakott farmház állt. Rengeteg csapatot bérelt fel a ház építése miatt, melyet pontosan 38 éven át éjjel-nappal építettek. 1906-ban egy fölrengés sújtotta a vidéket, mely során a ház megrongálódott, de az építkezés nem állt meg. Pontosan 1922-ig épült a ház, az asszony haláláig. Az építkezés végére a háznak már 160 szobája, 40 lépcsőháza, 467 ajtaja, 47 kandallója, 17 kéménye, 2 pincéje, 3 liftje és még sok más elképesztő és monumentális építménye lett.

A ház a mai napokban[szerkesztés]

A ház jelenleg magántulajdonban áll, és turisztikai nevezetességként funkcionál. épület egyszerűen monumentális és elképesztő. Rengeteg semmibe nyíló ajtót, ablakot, koromsötét és szűk folyosót valamint össze-vissza elrendezett lépcsősorozatokat tartalmaz, melyet Sarah valószínűleg a túlvilági lények összezavarása érdekében építtetett úgy. Az embernek még a lélegzete is eláll bizarr de rémisztő háztól. Mindig lehet benne valami újat találni. Legutóbb 2016-ban fedeztek fel benne egy olyan szobát amelyben még egyáltalán nem járt senki, így azóta 161 szobát tartanak nyilván benne. De lehetséges, hogy van még több felfedezetlen szoba is a hatalmas építményben. Manapság a hely látogatható, sőt mi több, még idegenvezetés is igénybe vehető a körbejárásához, mellyel még érdekesebbé és hátborzongatóbbá lehet tenni az odalátogatást.

A ház történetét illetően egy horrorfilm is készült, melynek Szellemek háza a címe. Ezen információk alapján megbizonyosodhat, hogy ez a film tényleg igaz történet alapján készült.

Források[szerkesztés]

[1] A Winchester ház valós története

[2] Egy örökké épülő, kísértetjárta kastély: a Winchester-ház

  1. A Winchester ház valós története. (Hozzáférés: 2019. október 31.)
  2. Egy örökké épülő, kísértetjárta kastély: a Winchester-ház (magyar nyelven). Ridikül. (Hozzáférés: 2019. október 31.)