Szerkesztő:Tamas Nadai/elsőcikk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molekuláris gastronómia vizsgálja például, hogy a különböző főzési hőmérsékletek miként befolyásolják a tojást.[1][2]

A molekuláris gasztronómia egy olyan tudományág, ami a főzés közben fellépő fizikai folyamatokat és kémiai reakciókat tanulmányozza. Arra keresi a választ és azt magyarázza el, hogyan alakulnak át a hozzávalók és milyen kémiai folyamatok állnak ezen transzformációk hátterében, kutatja a konyhaművészet és a gasztronómia mint általános jelenség társadalmi, művészeti és technikai összetevőit.

Alapítás[szerkesztés]

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tudomány területek szerteágazók, mindegyik más és más tekintetben tanulmányozza az élelmiszereket úgy mint élelmiszer-biztonság, mikrobiológia, konzerválás, élelmiszer kémia, élelmiszer ipari előállítása, elelmiszer-fizika és számos hasonló. A molekuláris gasztronómia megszületése előtt nem létezett hivatalos tudomány terület, mely a hagyományos értelemben vett konyhai vagy éttermi főzés közben fellépő folyamatokat vizsgálta volna. A fent említett tudományok főleg az élelmiszer ipari előállításával foglalkoztak, bár kisebb nagyobb mértékben átfedik egymást, mégis külön kutatási területnek nevezzük őket.

Noha a történelem folyamán számos példát találhatunk különböző tudományos vizsgálatokra a főzés területén, a molekuláris gasztronómiát olyan szándékkal hozták létre, hogy ezen részleges és elkülönülő vizsgálatokat, melyek a főzés kémia és fizika folyamatait kutatták egy rendezett tudományággá gyúrják össze az élelmiszer tudományok területén belül azért, hogy olyan területeket célozzanak meg, melyeket az élelmiszer tudományok vagy nem fednek le, vagy olyan módon, ami inkább a tudós társadalomnak szól, mintsem szakácsoknak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Molecular gastronomy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]