Szerkesztő:Szandra20/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A harcsáról általánosan[szerkesztés]

A harcsa hazánk legnagyobb ragadozóhala. Aránytalan testalkatú. Feje hatalmas, lapos, törzse rövid, farokúszója hosszú. Teste nyálkás, pikkelytelen. Méreteihez képest a szemei nagyon aprók, ezért látása nem igen jó. Szaglása igen kifinomult. Bajsza a tájékozódásban segíti. Fogaik reszelőszerűek, enyhén hátrahajló ún. gerebenfogazata van. Színe barnásszürkés, a fenék színével megegyező. Mozgása: kígyózó. Társas lény. Nappal gödrökben, mélyedésekben, vízbe dőlt akadályok között tartózkodik. Éjszaka táplálkozik, ilyenkor elhagyja búvóhelyét zsákmány után kutatva.

Szaporodásuk május végétől júliusig tart..

Táplálkozása[szerkesztés]

Ragadozó. Mindenevő, a békától a piócán át a madarakon keresztül a kishalakig mindent felfal.

Horgászata[szerkesztés]

Éjjeli ragadozó hal. Leginkább éjszaka aktív, de az időjárás változása is kihat a kedvére. Nyáron nagy melegben, zivatarok előtt idegessé válik, s ilyenkor mindent felfal ami az útjába kerül. Viharok után már nem mozog. Sötétedés után lehet próbálkozni a horgászatával, ha éjfélig nincs kapás, utána már nem érdemes tovább várakozni.

Horgászatának módszerei[szerkesztés]

Fenekezés[szerkesztés]

A harcsahorgászat legelterjedtebb módszere a fenekezés. Erre a legalkalmasabb a késő esti-, valamint az éjszakai időszak. Az éjszakai horgászathoz szükséges kellék a lámpa, hiszen eleget kell tenni a horgászrendnek. Legjobban bevált csali a kishal, a pióca, valamint a csokorba fűzött giliszta. Ez a fajta módszer nem lehetséges erős szélben, valamint gyorsan áramló folyóknál sem.

Pergetés[szerkesztés]

A legsportszerűbb horgászati mód. Pergetéshez használhatunk támolygó- illetve körforgó villantót. Eredményes lehet a gumihalas horgászat is. A harcsa a jól mozgatott műcsalira is rávág, nemcsak az eleven vagy élettelen csalihalra. A műcsaliknak nincs íze, sem szaga. A műcsali a harcsa figyelmét az általa keltett rezgésekkel vonja magára, s ösztönzi támadásra. A pergetésnél a legjobb eredményeket a "körforgó" villantókkal lehet elérni, mivel ezek erős rezgést idéznek elő a vízben. Április közepétől szeptember végéig kap a harcsa a műcsalira. Tiszta vízben van esélye annak, hogy pergetve harcsát fogjunk , zavaros vízben semmi esélye. A kora hajnali és reggeli órák a legalkalmasabbak a pergetéshez.

Kuttyogatás[szerkesztés]

Mártogató horgászmódszer, kereső horgászat.Folyóvizen és állóvizen is egyaránt használhatjuk ezt a technikát. A kuttyogató készülhet fából, fémből és műanyagból. Fő részei: a korong, a szár és a fogantyú. A csónak elengedhetetlen kelléke ennek a horgásztechnikának. A vélemények eltérőek, hogy a hangot, amit a kuttyogató kibocsát mit is idéz elő igazából. Egyesek szerint a lakmározó harcsák hangját utánozza, így felkelti a többi érdeklődését, s elindulnak zsákmányszerzésre. Mások szerint idegesíti a harcsákat ez a hang, s támadásra ösztönzi őket. A harmadik álláspont szerint, pedig azt a hangot utánozza, amikor a harcsa beszippantja áldozatát. Ehhez a horgásztechnikához elengedhetetlen kellék a bot. A bot legyen rugalmas és jó teherbíró.

Források[szerkesztés]