Szerkesztő:Nimlot~huwiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niconico
TípusVideó megosztó szolgáltató
AlapítvaDecember 12, 2006
AlapítóKawakami Nobuo
TulajdonosNiwango
NyelvekJapán, Angol, Kínai

A Niconico weboldala
SablonWikidataSegítség

Niconico (ニコニコ; Hepburn: Nikoniko?, ’vagyis "Mosoly"[1]’), korábban Nico Nico Douga (ニコニコ動画; Hepburn: vagyis "Mosolygós Mosolygós Videó"?) vagy röviden "Niko-dó" ként ismert weboldal, egy japán videó megosztó portál amit a Niwango üzemeltet, ami a Dwango leányvállalata.[2] "Niconico" vagy "nikoniko" egy japán hangulatfestő szó a mosolygásra. 2012 Április 18óta a 14. és 10. helyek között mozog a leglátogatottabb oldalak listáján Japánban.[3] 2007ben ez az oldal nyerte meg a Good Design Award-ot,[4] és említésre méltónak ítélték a Digital Communities kategóriában a 2008as Prix Ars Electronicarendezvényen.[5]

Jellegzetességek[szerkesztés]

A felhasználók videót nézhetnek, feltölthetnek és megoszthatnak. Más hasonló videómegosztó oldallal ellentétben ezen a közvetített videón jelenik meg a komment a meghatározott időpontban és módon. Íjmódon a videón a kommentek közvetlenül egy részére reagálnak és így azt a hatás kelti mintha többen egyszerre néznék ugyan azt, és mindenki reakciója átjön. Nishimura Hiroyuki-val az élen és mint 2013 februárjáig a Niwango egyik igazgatója[6] a Niconico kultúr köre és témái erősen hajaz a 2channel és Futaba Channel-éra, a kedvelt videók többsége otaku stílusú, például anime számítógépes játékok vagy popzene. Niconico videókat fel lehet cimkézni is. YouTube-al ellentétben itt minden felhasználható szerkesztheti ezeket nem csak a feltöltő. Egy videó tíz cimkével rendelkezhet, ezekből ötöt zárolhat a feltöltő, a többit másfelhasználók belátásuk szerint módosíthatnak. Természetesen ezeket már mindenféle más célra is használják a kedves felhasználók vagy [Troll (internet)|trollok]. Szarkazmusként, humorként, egyszerű kommentként, de olykor építő jellegű kritika is előfordul. A portál az úgynevezett MAD (movie anime doujinshi) videókról és közismert kompozit, zagyva zenékről is jól ismert, a Kumikyoku Nico Nico Douga kiemelten. Vannak olyan original net animation amik ezen az oldalon adtak ki. Ilyenek például a Candy Boy, Tentai Senshi Sunred és Penguin Musume Heart.[7]


Egyéb szolgáltatások:

  • HD videó minőség: A tulajdonosok arra ösztökélik a feltöltőket hogy saját maguk kódolják videóikat melyek a módosítatlan megosztást segítik. 2008 július 5óta H.264 video és AAC audio formátumot is támogatja az oldal, prémium és ingyenes felhasználóknak egyaránt.
  • Saját lista: Minden felhasználó létrehozhat egy "saját listát" ami valójában könyvjelzőgyűjteményként funkcionál. Minden felhasználó 25 ilyen listát hozhat létre, de míg az ingyenesek listánként 100 videót jegyezhetnek föl, a prémium tagoknak 500 a felső határ és kereséskor "saját listába" helyezések száma alapján is sorba lehet rendezni a videókat. Továbbá ezekre a listákra linkelni is lehet ha valaki ezt engedélyezi.
  • Feltöltő komment: A feltöltő elhelyezhet maradandó kommenteket a videón. Ezek leginkább fordítás, dalszöveg vagy javítás, helyesbítésként funkcionálnak.
  • Nicoscript: Speciális utasításokkal a feltöltő különböző effekteket helyezhet el a videón. Ilyen például a szavazás, autómatikus átírányítás egy másik videóra, vetélkedő pontozás és más egyéb műveletek.

Történet[szerkesztés]

Nobuo Kawakami, Niconico alapítója és vezérigazgatója

Születése környéként a YouTube volt a video forrás azonban ahogy növekedett az oldal látogatottsága úgy növekedett az átirányított forgalom mennyisége, végül a YouTube you döntödd, blokkoják az elérést a Niconico oldal irányából. Következésképpen a Niconiconak be kellett zárnia az oldalt. Két héttek később azonban visszatért, ezuttal a saját szervereivel 2007 május 7én bejelentették a mobiltelefonokra készülő applikációt. 2007 augusztus 9óta a "Nico Nico Douga (RC) Mobile" elérhetővé vált a NTT DoCoMo és au[8] hálózatain.

2011 október 31ben több mint 23,690,000 regisztrált felhasználóval rendelkezett, 6,870,000 mobilos és 1,390,000 prémium ügyfél.[9] A szerverek túlterheltsége miatt a Niwango csúcsidőben (19:00 - 2:00) korlátozza az ingyenes felhasználók elérését, regisztráció időpontját figyelembe véve. A weboldal japán nyelven íródott és a forgalom több mint 96%-a Japánból is érkezik, de érdemes megemlíteni hogy míg négy éve Tajvan volt a második egy százalékkal[10], mára ezt a helyet átvette az USA amit Kína követ.[11] 2007 október 18án indítottak egy tajvani verziót is az oldalból.[12] 2008ban lefordították az oldalt német és spanyol nyelvre[13] e közben pedig tovább javították a tajvani verziót. 2012 október 17én egy angol nyelvű változatot is hozzá adtak a palettához. Ez váltotta le a niconico.com weboldalt amin már egy új lejátszóval és egy fordító segédeszközzel láttak el amivel angolra és kínaira is le tudták fordítani a japán nyelvű leírást.


Niconico.com[szerkesztés]

2010ben már dolgoztak egy angol verzión[14]. 2011 áprilisában elkészült a béta verzió. Ezzel a verzióval meg lehetett osztani YouTube, DailyMotion és Niconico videókat, amik a NicoNico lejátszójában jelentek meg, ami már engedélyezte a saját komment rendszerét és angol cimkék használatát.[15] Később tovább fejlesztették, hogy mindenki feltölthessen és prémium tagot élőben közvetíthessenek. 2011 júniusától anime vetítésébe kezdett az oldal. 2011 Október 14én partneri kapcsolatba léptek a Funimation Entertainment-el hogy megalapítsák a Funico-t, hogy az előbbiek vetítésének engedélyeit megkapják.[16]. 2012 November 19én a niconico.com weboldalon elvégzett fejlesztéseket átvezett ék a nicovideo.jp-re és ezt követően az engol verziót leállították, a főoldalra továbbirányította a böngészőket.[17][18]

Üzleti szempont[szerkesztés]

A Niconico fő bevételei három részre oszthatók: Prémium tagság (fizetős), Reklámok, és a Nico Nico Ichiba The main income of Niconico is divided into three parts: Premium-Membership (Pay-membership), Advertisement, and Nico Nico Ichiba (Társvállalat).[19][20][21]

Prémium tagság

Szükséges a regisztráció ahhoz hogy videót nézhessünk. Két fajta regisztráció létezik jelenleg, az ingyenes és a prémium. A prémium tagság ára 540Jen egy hónapra. 2012 januárjában már meghaladta a másfél milliót a prémium tagok száma. 2011ben három módja volt a fizetésnek: bankkártyás, PayPal-os és WebMoney utalvánnyal[22]

Hirdetések

A Niconico Google-ös és egyéb reklámokat használ. 2008 májusában Niwango partnerségbe lépett a Yahoo!Japan-al és segítségükkel további hirdetési jövedelemre tudtak szert tenni.

Nico Nico Ichiba (Affiliate)

Egy egyedi hirdető rendszer ahol a felhasználók transzparenseket rakhatnak fel a videók oldalára. Mind a feltöltő, mind a néző eldöntheti, mely hirdetéseket kívánja kitenni és, hogy hova. Nyomon követhető az is, hogy hányszor kattintottak a hirdetésre és hányszor vásároltak. A legkeresettebb tárgyakat rangsorolja a Nico Nico Ichiba. A termékeket az Amazon.co.jp, Yahoo Shopping, és Dwango mobile szolgáltatása biztosítja.

Régebben a prémium tagság csak Japán felhasználók számára volt elérhető, mára viszont Nemzetközi JCB kártyával, WebMoney-val, vagy PayPal-el külföldiek is regisztrálhatnak. Továbbá 2010 Júliusában Nico Nico Ichiba-t kiterjesztették a tajvani verzióra is.


Pénzügyi Helyzet[szerkesztés]

2010 első negyedévében a vállalat első alkalommal sikerült profitot termeljen. 1,428 milliárd Jen összes bevétel mellett 1.399 milliárd Jen Kiadásuk volt. Így körülbelül 29 millió Jen hasznot sikerült termelni. Az össz. bevétel 75%át a prémium előfizetők adták.[23] A 2010-es év negyedik negyede és a 2011es év harmadik negyedében, megközelítőleg 10,81 milliárd Jen bruttó jövedelmet jelentettek és 670 milló Jen üzemeltetési haszont.

Szerzői jog[szerkesztés]

2007 október 30án, a Niwango és a JASRAC, Japán szerzői jogok tulajdonosai' társaság beleegyezett egy partneri kapcsolatba ami alapján a Niwango a jövedelmének két százalékát fizeti a JASRAC-nak a szerzői jogdíjaként.[24] 2008 márciusában és Júliusában is megpróbálták szigorítani a szerzői jogokat sértő videók törlésének szabályait. Kiemelt figyelmet kaptak az animék illetve a MAD videók, e közben nyilvánosságra hozták hogy melyik jogtulajdonos milyen videót törölt. Érdemes azonban észben tartani, hogy míg a YouTube fizet a sűrűn látogatott tartalom után, a Niconico egy centet sem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezen az oldalon a nagy cégek szabad kezet kapnak a videó törlésére, nem kötelesek indokolni azt. A Nintendó nagy vihart kavart a YouTube-on mikor tömegesen elkezdte blokkolni és töröltetni a szerzői joga alá tartozó videókat, itt viszont természetes az , ha egy videó/vélemény nem tetszik a forgalmazónak, az rögtön törölheti is.[25]

Angol Linkek[szerkesztés]


Referencia[szerkesztés]

  1. Katayama, Lisa: Meet Hiroyuki Nishimura, the Bad Boy of the Japanese Internet. Wired, 2008. május 19. (Hozzáférés: 2010. július 24.)
  2. Dwango Co., Ltd. - Subsidiaries. Dwango. (Hozzáférés: 2010. január 5.) [halott link]
  3. Alexa Traffic ranking. Alexa Internet. (Hozzáférés: 2010. február 12.)
  4. Good Design Award No.07C02037 (japanese nyelven). (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  5. Ars Electronica Prix Honorary Mentions. Prix Ars Electronica. [2008. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  6. Hiroyuki Nishimura Resigns as Director at Niconico's Niwango. Anime News Network, 2013. február 18. (Hozzáférés: 2013. március 13.)
  7. Nagata, Kazuaki. „Video-sharing website sparks Net revolution”, The Japan Times, 2011. június 9. (Hozzáférés: 2011. június 9.) 
  8. Nico Nico Douga Mobile Tester Starting (japanese nyelven). Nico Nico Douga Developer's Blog, 2007. május 7. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  9. 2011年9月期決算説明会 (japanese nyelven). Dwango. (Hozzáférés: 2010. december 24.)
  10. Gudadada Notice (japanese nyelven). Nico Nico Douga Developer's Blog, 2007. augusztus 8. (Hozzáférés: 2007. október 12.)
  11. Alexa Traffic ranking. Alexa Internet. (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  12. Nico Nico Douga's Expansion (japanese nyelven). CNET Japan, 2007. október 10. (Hozzáférés: 2007. október 12.)
  13. Nico Nico Douga Announcement: Specific User Function Addition (japanese nyelven). IT Media, 2008. július 4. (Hozzáférés: 2008. július 6.)
  14. Nico Nico Douga. Nico Nico Douga, Inc.. (Hozzáférés: 2010. július 17.)
  15. Japan's Nico Nico Douga Video Site Starts English Beta. Anime News Network, 2011. április 20. (Hozzáférés: 2011. április 20.)
  16. Funimation, Niconico to Jointly License Anime. Anime News Network, 2011. október 14. (Hozzáférés: 2011. október 14.)
  17. English Niconico.com to Retire, Re-Open Under Main Site on October 17. Anime News Network, 2012. október 2. (Hozzáférés: 2012. október 2.)
  18. Final Transfer to the Official Niconico Site. Nico Nico Douga, 2012. november 11. (Hozzáférés: 2012. november 26.)
  19. Nico Nico Ichiba's Proceeds (japanese nyelven). ASCII, 2008. május 9. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  20. Midway to September 2008 Balance Explanation (japanese nyelven). Dwango, 2008. május 9. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  21. Yahoo! Japan and Nico Nico Douga Cooperation Start (japanese nyelven), 2008. május 9. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  22. ニコニコ動画のプレミアム会員決済でPayPalに対応 (japanese nyelven). Niwango Inc.
  23. NicoNico Japanese user video site earns profits, 2010. május 14. (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  24. Nico Nico Douga and YouTube Copyright Fee Payment (japanese nyelven). IT Media, 2007. október 30. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
  25. Japan’s Youtube; NicoNico Offers Hidden, Privileged Income and Censorship Programs, 2014. május 29. (Hozzáférés: 2014. december 14.)

Külső linkek[szerkesztés]