Szerkesztő:Nefi~huwiki/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Michael C. Hall (szül. 1971. február 1.) amerikai színész, akinek televíziós szerepei közé tartozik David Fisher az HBO saját gyártású Sírhant Művek , és Dexter Morgan a Showtime Dexter című sorozatából . 2009-ben, Hall Golden Globe díjat nyert , és a Screen Actors Guild is elismerte Dexter szerepéért.

Élete[szerkesztés]

Hall Észak- Carolinában, Raleigh-ben született. Édesanyja, Janice Styons Hall, egy középiskola pályaválasztási tanácsadója, míg az apja, William Carlyle Hall az IBM alkalmazottja volt. Hall egyetlen gyermekként nőtt fel, testvére születése előtt meghalt. Apja 1982-ben prosztatarákban hunyt el, amikor Michael 11 éves volt. Hall a helyi Enloe középiskolába járt, ahol 1989-ben végzett. Diplomát az Earlham Főiskolán 1993-ban szerzett és úgy tervezte, hogy ügyvéd lesz. Később részt vett a New York University Master of Fine Arts programban New Yorkban.

Karrier[szerkesztés]

Sírhant Művek

Sam Mendes javasolta Hallt a zárkózott David Fisher szerepére, amikor Alan Ball elkezdte a castingot a TV-drámához . Hall munkáját az első szezonban elismerték. Jelölték Emmy -díjra a legjobb színész, és egy AFI-díj jelölést is kapott, az év színésze kategóriában David Fisher szerepéért 2002-ben.


Dexter

Hall jelenleg főszereplő és társ-producer a Showtime, Dexter című televíziós sorozatában, amelyben Ő játssza a cím szereplőt. A vér elemzőt a Miami Metro rendőrségnél, aki éjszakánként sajátos módon szolgáltat igazságot. A sorozat ban Hall ex-felesége, Jennifer Carpenter a nevelt testvére, Debra Morgan . A sorozat premierje 2006 október 1.-én volt az USA-ban. Az ötödik évad 2010 szeptember 26-án kezdődött. Dexter szerepéért, Hallt jelölték további három Emmy-díjra a legjobb színész dráma kategóriában, 2008, 2009 és 2010-ben. Magát a sorozatot is jelölték 2008, 2009 és 2010 a legjobb tv-sorozat dráma kategóriában. Ő nyerte a 2007-es Television Critics Association díját az egyéni eredményekért ugyancsak dráma kategóriában. Továbbá Hallt jelölték Golden Globe-díjra, a legjobb színész TV dráma kategóriában 2007-ben, és 2008-ban is, végül megnyerte a díjat a 67. Golden Globe-díj átadón, 2010-ben. Szintén 2010-ben elnyerte a Screen Actors Guild Award, a Legjobb drámai Férfi színész díját.

6. évad várható premierje az USA-ban, 2011 szeptemberben.

Film

Hallnak csak 4 filmje volt (eddig), a 2003-as thriller Paycheck , a 2009-es sci-fi thriller Gamer , a 2011-es vígjáték Peep world, és 2011 -East Fifth Bliss.

Reklám

2009-ben, Hall elkezdte néhány Dodge reklámhoz kölcsönözni hangját, többek között a Challenger , Charger , Durango , Grand Caravan , Journey , valamint a Jeep Grand Cherokeehoz.

Magánélete[szerkesztés]

2003 Május 1-jén Hall házasságot kötött, a színésznő Amy Spangerrel, akivel együtt játszottak a Broadwayn. A pár 2006-ban adta be a válást. 2008 December 31-én megszökött Jennifer Carpenterrel , aki a mostoha húgát játsza a Dexter című sorozatban.Majd 2 év után 2010 December 18.-án Carpenter válóperes keresetet adott be. A bejelentés szerint a pár, már külön él 2010 augusztus óta.

Rák

2010 Január 13, Hall megbízottja, és szóvivője megerősítette, hogy Michael kezelés alatt áll, egy kezelhető Hodgkin lymphomaval . Sok munkatárs és barát tette közzé aggodalmait a médiában, némelyikük bevallotta, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy Hall rákkal küzd, mert soha nem mutatta jelét a betegségnek. Hall a 2010-es a Golden Globe és Screen Actors Guild Award-on egy kötött sapkát viselt, mert elvesztette a haját a kemoterápiától. 2011 Április 25-én Carpenter bejelentette, hogy Hall teljesen meggyógyult, és hogy újra dolgozni fog az új szezonban a Dexteren.


Jótékonyság

Hall büszke arra, hogy a nevét adta a Waterkeeper Szövetség , a környezetvédelmi nonprofit szervezethez, ahol azon dolgoznak, hogy tiszta és biztonságos legyen a víz az egész világon.


Források[szerkesztés]

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_C._Hall