Szerkesztő:Medgyesbodzás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

MJ Horváth[szerkesztés]

dr. Horváth Mihály ( Horváth Mihály, Békéscsaba, 1947. április 15. — ) festő, művészeti kutató, műgyűjtő; orvos, fogorvos.

Édesanyja Kacsán Katalin, édesapja Horváth Mihály esztergályos. Tehetsége korán megmutatkozott, már tizenhat éves korában néprajzi pályázatokhoz készített tusrajzaiért a Nemzeti Múzeumtól kapott különdíjat. Művészi hajlamai ellenére az orvosi hivatást választotta. 1972-ben szerzett orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, amely ma a Debreceni Egyetem részeként Általános Orvostudományi Karként működik. A gyógyító munka mellett egészen nyugdíjas koráig kitartott két év szüneteltetéssel, amikor kizárólag festészetből élt. Fiatalon tagja volt a Debreceni Vasutas Művészeti Körnek, tanára Kárpáti Gusztáv festőművész volt. Az 1980-as évektől a Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábor tagja. Magyarországon számos alkalommal voltak kiállításai, Debrecenben 6 alkalommal, különböző helyszíneken 1981-1989 között, Hajdúböszörményben 1988, Hajdúhadházon 1987, Bogácson 1997, Tiszaújvárosban 1997, Hortobágyon 1990. A Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábor festményeiből Olaszországban, Japánban, Franciaországban és Hollandiában is rendeztek kiállításokat több alkalommal, amelyeken az ő munkái is szerepeltek. A személyi számítógépek megjelenése és a képalkotó programok fordulópontot jelentettek a művészetében is; az olajfestmények mellett számos festményt, grafikát, montázst készített digitális technikával, illetve kialakított egy festmény vizsgálati módszert.

Képzőművészeti kutatás[szerkesztés]

A számítógépes képalkotó technikát és programokat felhasználva sikerült felfednie ismeretlennek hitt alkotók kilétét. Ez a technika alkalmas arra, hogy a festményről készült fotót felhasználva, olvashatóvá lehet tenni az elmosódott szignókat, de még a művész által a festék alá, a vászonra, papírra írt számokat, feljegyzéseket is, amelyekkel a festők a hamisítók ellen próbáltak védekezni.

Fő kutatási területe: Patkó Károly művészete.

A számítógépes vizsgálati módszerével sikerült rátalálni több, Magyarországon lappangó Ferdinand Hodler, Oskar Kokoschka, Koloman Moser, Pablo Picasso festményt is. Patkó Károly képeit kompjuteres módszerrel vizsgálva kiderítette, a festő minden munkáján rejtett szignókat használt, amik szabad szemmel nem láthatók, de ezzel a technikával láthatóvá tehetők.

A vizsgálat sorozat nem várt hozadéka, Patkó kortársai, a magyar avantgárd festők sok képén, valamint az olasz futurista és más modem európai és amerikai festők munkáin is talált Patkó Károly rejtett aláírásokat.

Az érintett művészek:

Amedeo Modigliani, Giorgio de Chirico, Mario Sironi, Giacomo Balla, Carló Carra, Alessandro Bruschetti, Gino Severini, Salvatore Fiume), de még a francia Fernand Leger, Henri Matisse, Paul Gauguin, Francis Picabia és a francia-holland Kees van Dongen, a belga René Magritte, Paul Delvaux, a német Max Ernst és Paul Klee, August Macke, a spanyol Salvador Dali és Pablo Picasso, Joan Miro, a norvég Edvard Munch, az osztrák Oskar Kokoschka, Gustav Klimt és Egon Schiele, Alfons Walde, a cseh Alfons Mucha, a mexikói Frida Kahlo és Diego Rivera, az orosz Alekszej Javlenszkij, Vaszilij Kandinszkij és Marc Chagall. Ezen festők képein is felfedezhetők a felső festék alatti rejtett Patkó szignók.Magyar festők, akik a megtalált Patkó K jelzések szerint, igénybe vették Patkó tehetségét: Aba Novák Vilmos, Abrudan Petre, Agricola Lidia, Anna Margit, Ámos lmre, Barcsay Jenő, Batthyány Gyula, Bálint Endre, Bánk Ernő, Berény Róbert, Bényi László. Bortnyik Sándor, Boromisza Tibor, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Csontváry Kosztka Tivadar, Dénes Valéria, Dési Huber István, Derkovits Gyula, Egry József, Faragó Géza, Fenyő György, Frank Frigyes, Ferenczy Károly, Galimberti Sándor, Gábor Jenő, Gulácsy Lajos, Hantai Simon, Kádár Béla, Kassák Lajos, Klie Zoltán, Kernstok Károly, Keserű Ilona, Kmetty János, Korb Erzsébet, Korniss Dezső, Márffy Ödön, Mattis Teutsch János, Mednyánszky László, Medveczky Jenő. Moholy Nagy László, Nagy Imre (Zsögödi), Nagy Oszkár, Nemes Lampérth József, Ország Lili, Orbán Dezső, Rippl Rónai József, Pór Bertalan, Reigl Judit, Ruzicskay György, Scheiber Hugó, Schönberger Armand, Szobotka Imre, Szőnyi lstván, Perlrott Csaba Vilmos, Uitz Béla, Tihanyi Lajos, Tóth Menyhért, Vajda Lajos, Vaszary János, Vörös Géza, Ziffer Sándor. A lista még bővülhet a kutatás előrehaladtával.

Ezek a tények új megvilágításba kell, hogy helyezzék Patkó Károly és az érintett festők művészetének megítélését!

A Magyar Kulturális Minisztérium egy kinevezett szakmai bizottsággal megvizsgáltatta Mj Horváth Patkó Károly kutatásának eredményeit és azt kiemelkedőnek minősítette.

Közösségi oldalak[szerkesztés]

  1. https://hu.pinterest.com/horvathmihaly32
  2. https://kepelodes.hupont.hu
  3. https://youtube.com/watch?v=PNfvX8rZbPc&t=73s&ab_channel=MJHorv%C3%A1th
  4. https://youtube.com/watch?v=MyeUR6WxyOk&t=4s&ab_channel=MJHorv%C3%A1th
  5. https://youtube.com/watch?v=fxHy_Dis7QI&t=57s&ab_channel=MJHorv%C3%A1th
  6. https://youtube.com/watch?v=7Gkp7QiA04U&t=71s&ab_channel=MJHorv%C3%A1th
  7. https://pinterest.com/horvathmihaly32

Műalkotásai:[szerkesztés]

Irodalom:[szerkesztés]

  • Dr.Szabó Kállai:Magyar festők és grafikusok l.kötet
  • Műgyüjtők és kereskedők kézikönyve.1997 Nyíregyháza.Malamidesz Nyomda.ISBN 963 650 7783 375 old.
  • Hortobágyi Alkotótábor 1987.szerk.Égerházi Imre. Felelős kiadó:dr Gere Kálmán.Debrecen Piremon Kiadó.
  • Őszi Tárlat Debrecen 1987 November 15-30. Kossuth u 1.F.k.Lukovics András.89.11. 790.Mozi Nyomda Debr.
  • Őszi Tárlat Debrecen.Kossuth u 1. 1989.11.19-12.3. F.k.Lukovics András 89.11.648. Hajdú Film Nyomda. Debrecen.
  • Őszi Tárlat Debrecen.Kossuth u 1.1988.11.6-27.F.k.Lukovics András.DEÁSZ.Nyomda. Debrecen.
  • Őszi Tárlat Debrecen.Kossuth u 1.1990 11.25.-12.29.F.k. Lukovics András Nyomdai munka:Vécsei Tibor Debrecen.1990.
  • Őszi Tárlat Debrecen.1994.10.30-11.13.Kölcsey Ferenc Műv.Központ.Ny munka:Litográfia Nyomda Debrecen.
  • Őszi Tárlat Debrecen.1995.11.12-24.Debreceni Orvostudományi Egyetem Elméleti Galéria.Debrecen.Nagyerdei körút 98.
  • Magyar művészek a medikusokért II.Kortárs Kiállítás és Aukció.Debreceni Orvostudományi Egyetem Elméleti Galéria.1996.február 11-17.
  • Hajdú-Bihari Napló 1989.November 3.
  • Képzőművészeti Figyelő:dr Horváth Mihály kiállítása. DOTE II.Kollégium.
  • Tiszaújvárosi Krónika XV.Évfolyam 1997.December 11.dr Horváth Mihály és Szász Erzsébet kiállitás megnyitója.+ fotó