Szerkesztő:Hegedűs Barbara/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Népesség bekezdésbe friss adat

Miskolc lakónépessége 2019. január 1-jén 159 265 fő volt, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megye össznépességének 24,6%-át tette ki. Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legsűrűbben lakott települése, ebben az évben az egy km²-en lakók száma, átlagosan 673 ember volt. Forrás: (www.nepesseg.com)


Kultúra, Oktatás bekezdés

A településen 32 szakközépiskola, szakképző intézmény és 15 gimnázium eredményes együttműködésével képzik a jövő szakembereit. A helyi oktatás csúcsát a kivételes környezetben elhelyezkedő, összesen nyolc karral működő Miskolci Egyetem jelenti.

Világcégek versenyeznek a legjobbakért

A gyakorlatorientált képzés és kutatás támogatására a Bosch megalapította a Mechatronikai Tanszéket, saját tanszéket indított a MOL csoport, a gyártás és szervezetfejlesztés területén pedig az egyetem a Joyson stratégiai partnere lett. A térségben letelepedett nagyvállalatok a duális képzési formákat is támogatják, a kutatás-fejlesztési projektek mellett gyakorlati helyekkel és munkahelyekkel várják az aktív hallgatókat.


Közlekedés

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 31 új villamos és 75 gázüzemű busz gondoskodik arról, hogy kényelmesen utazhassanak a város lakosai, és egyúttal a környezetet se terheljék a járművek – és az utak is egyre jobbak. Az egyszerűbbé, kényelmesebbé és gyorsabbá utazás érdekében a helyi közösségi közlekedésében is igénybe vehetjük a készpénzkímélő közlekedési mobiljegy megoldást. A hamarosan bevezetésre kerülő intelligens forgalomirányítási rendszerrel pedig a közúti forgalom is sokkal gördülékenyebb lesz, kevesebb várakozási idővel.


Helyi közlekedés

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően immár 31 új villamos és 75 gázüzemű autóbusz gondoskodik a környezetbarát és korszerű közlekedésről. A vidéki nagyvárosok közül elsőként Miskolcon valósult meg a Free-Wifi szolgáltatás, amely mára a teljes jármű flottát lefedi. Emellett az utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszer fejlesztésének köszönhetően az eljutási idő pontosan megtervezhető. Miskolcon több mint 100 helyszínén érhetők el az utastájékoztatási kijelzők, 13 helyszínen pedig információs terminál is szolgálja az utastájékoztatást és a város turisztikai vonzerejének növelését.

2020. március 27-től kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb lett a jegy-és bérletvásárlás, a legnépszerűbb díjtermékek megvásárolhatók a Mobiljegy alkalmazás segítségével.

Parkolás

Miskolc belvárosában és az idegenforgalmi övezetekben több kijelölt felszíni és felszín alatti parkoló áll rendelkezésre. A felszíni parkolási övezetek 3 zónára tagolódnak (zöld, sárga, kék). A díjtételeket és az engedélyezett várakozási időtar­tamot táblák jelzik a területen. A parkoló automatáknál készpénzzel, mobiltelefonnal és chipkártyával fizethetnek a szolgáltatást igénybe vevők.


Turizmus

Miskolc különlegessége négy különböző hangulatú városrészében rejlik. Diósgyőr várkastélya a középkort idézi elénk, míg a mediterrán hangulatú Miskolctapolcán a fürdőkultúra rejtelmeiben merülhetünk el. Miskolc-Lillafüred az ezerarcú természet szépségeit rejti, a belváros pedig a kultúra és a gasztronómia élményeivel csalogat.


Kultúra

Miskolc pezsgő kulturális élete, kiemelkedő sporteredményei, csodás szakrális és világi emlékei, csalogató belvárosi utcái páratlan élményt kínálnak az igényes szórakozást keresőknek. A város különleges építészeti gazdagsága, zenei, művészeti, irodalmi szellemisége igazi ínyencség számít.

Színház a város szívében

Kolozsvár után másodikként, a mai Magyarország területét tekintve pedig elsőként Miskolcon épült kőszínház, s lett ezáltal a Bükk hegylábánál fekvő város állandó hajléka a magyar színészetnek. A Miskolci Nemzeti Színház a város legrégebbi művészeti intézménye mára Közép-Európa egyik legkorszerűbb művészeti komplexumává vált 5 játszóhelyével (Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Nyári Színház, Csarnok). Drámai művek, operák, operettek, musicalek, gyermekdarabok, táncesetek, balettelőadások, minden évadban kitűnő színészek által játszott, minőségi produkciók közül válogathatnak a kultúra szerelmesei. A gyermekeink számára pedig felejthetetlen szórakozást a nyújt a városban működő Csodamalom Bábszínház klasszikus meseirodalmi darabjaival, magyar népmesei előadásival és a kortárs hazai, valamint külföldi szerzők műveivel. A hivatásos színjátszók mellett sajátos színekkel gazdagítják a város színházi életét az amatőrszínjátszók is. A Miskolci Nemzeti Színház épületegyüttese ad helyet a karakterében egyedülálló, évenként ismétlődő nemzetközi opera- és zenei fesztiválnak, a Bartók Plusz Operafesztivál legtöbb rendezvényének is.

A kulturális fesztiválok városa

A Bartók Plusz Operafesztivál néhány év alatt a közép-európai operaélet fellegvárává tette Miskolcot. A rendezvényt a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartják számon, amely élvezi a Bartók-örökösök támogatását is. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg, ahol már a kezdetektől világjáró magyar művészek és nemzetközi operasztárok lépnek föl, és Kelet-Közép Európa szinte valamennyi jelentős operatársulata bemutatkozott már. Az operákon túl szimfonikus és kamarazenei hangversenyek, dal- és kórusestek, gyermekprogramok is műsorra kerülnek, de a könnyű zenei műfajokat kedvelők számára is kínál programokat a fesztivál. A társművészetek is jelen vannak: képzőművészei kiállításokat, utcafesztiválokat, bor- és fröccsfesztivált, irodalmi esteket rendeznek, a város különböző pontjain pedig utcai zenészek és táncosok szórakoztatják a közönséget.

Miskolc nagy történelmi múlttal rendelkezik a filmkultúra területén is, ennek ékes példája a minden év őszén rendezett CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál is, mely 2004-ben iratkozott fel a világ filmes térképére és mára Magyarország vezető fesztiváljaként tartják számon. A Cinefest nemzetközi filmfesztivál fókuszában a fiatal, 35 évnél fiatalabb alkotók filmjei állnak. A versenyprogramban nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket vetítenek a közönségnek. A világ filmművészetének legújabb és legkiemelkedőbb alkotásai minden évben versenyeznek Miskolcon, bemutatva ezzel a hazai közönségnek a Berlini, a Cannes-i, vagy a Velencei Fesztiválok legjobb és legfrissebb filmjeit. Az elmúlt több mint egy évtizedben a CineFest több ezer hazai és külföldi filmes szakembert látott vendégül, köztük számos ismert és elismert szakmai vendéget. A fesztivál életműdíját kapta többek között Jancsó Miklós, Zsigmond Vilmos, Claudia Cardinale, Makk Károly, Hildebrand István és Bille August. Emellett Európai Mozi Nagykövetének járó díjat kapott Juliette Binoche, Magdalena Vášáryová, Krzysztof Zanussi, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

A nagyszabású programokon túl természetesen múzeumok, galériák, kiállítások is színesítik a város kulturális életét. A Herman Ottó Múzeum Képtára izgalmas művészeti kalandozásra, egyben időutazásra hívja látogatóit: két évszázad festészeti remekei tekinthetők meg a falakon, a művészi élményről olyan nagymesterek gondoskodnak, mint Mányoki Ádám, Barabás Miklós, Gulácsi Lajos, Munkácsy Mihály, Paál László, Csontváry Kosztka Tivadar, Aba-Novák Vilmos, Rippl-Rónai József. Izgalmas földtörténeti kalandokat ígér a Pannon-tenger Múzeum is. A látogatók az „őserdei ösvényeken” barangolva, játékos környezetben ismerhetik meg a 7 millió éves bükkábrányi mocsárciprusok igaz történetét. A kiállításban a teljes földtörténeti miocén kor bemutatásán kívül a valaha élt legnagyobb cápával is farkasszemet nézhet a látogató.

Igazi kulturális fellegvárként működik a belváros szívében található Művészetek Háza is. Legyen szó irodalomról, könnyű-, vagy komolyzenéről, színházról, filmről, képzőművészetről, itt minden szellemi igényt kielégítő rendezvénykavalkáddal találkozhatunk. A Művészetek Háza nyújt otthont a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásainak is, amelynek szokásos hangversenyére a jegyek már hónapokkal a műsor előtt elkelnek.


Sportélet

A legendás DVTK színeiben jelenleg profi labdarúgók, női kosárlabdázók, jégkorongozók, sakkozók, asztaliteniszezők, valamint birkózók versenyeznek.

A sportélet persze nem „csak a Diósgyőr”: a Miskolci Egyetemen is virágzik a tömegsport (a Szarvasűző futás igazi kuriózum!), emellett a kosárcsapat is az országos egyetemi bajnokság élvonalához tartozik. A hobbisportolók is számos lehetőség közül választhatnak: kézilabda, vízilabda, úszás, lovaglás, boksz, sőt akár jégtánc, amerikai futball, vagy cheerleading is űzhető kedvtelésként a városban. Az infrastruktúra fejlődésével immár 3 uszoda, minőségi futópályák, edzőparkok, kültéri kosárpályák és jól felszerelt fitnesztermek szolgálják ki a sportolni vágyók igényeit. Az sem fog csalódni, aki a természetbe vágyik: a terepfutásra és terepbiciklizésre is alkalmas túraútvonalak vezetnek Miskolcról a Bükkbe.

A városban található családi- szórakoztató és élmény parkok, pályák csábítják kalandra azokat, akik aktív kikapcsolódást szeretnénk egy kis adrenalin lökettel. A szabadtéri akadályok a fiatalabbak és idősebbek számára egyaránt izgalmas szórakozást nyújtanak.

A város a közelmúltban számos sportrendezvénynek adott otthont. 2018-ban Miskolcon közel nyolcezer „spártai” küzdhetett meg a tengerentúlról indult Spartan Race verseny akadályaival. A verseny fő küldetése, hogy mindannyian megtaláljuk magunkban a spártait, ezáltal mozgásra, egészséges életmódra ösztökélve magunkat. 2019-ben Miskolc immár 31. alkalommal szerepelhetett cél helyszínként a Tour de Hongrie elsőkategóriás nemzetközi országúti kerékpárversenyen. A 133 főből álló mezőny hat nap alatt 890 kilométert tett meg, melyről több mint 150 országban számoltak be a televíziós csatornák. Hamarosan pedig, a hazai és külföldi hosszútávfutók nagy örömére, egy példás összefogásnak köszönhetően ismét elrajtolhat a III. Kassa-Miskolc Ultramarathon. A 113 km-es távot egyéniben, valamint 5 és 10 tagú váltóban teljesíthetik majd a vállalkozó sportemberek.


Gazdaság

Kiemelkedően sikeres évet zárt 2017-ben Miskolc: a gazdasági növekedés elérte a 7 százalékot, amellyel az országos átlagot is jóval meghaladta. A munkahelyek létrehozása mellett a város három területen, az egészségügyben, a közlekedésben és a biztonságban is jelentős fejlődést ért el.

Miskolc a kapujában áll annak, hogy világszintű kutató- és fejlesztő bázissá váljon, az itt termelő világhírű járműipari cégeknél már most több mint 7500 ember dolgozik.

2010 óta a város összesen több mint 1,1 milliárd forintot fordított az egészségügy fejlesztésére, ez összesen tíz orvosi és két Egészségházat érintett. 2020-ig valamennyi önkormányzati tulajdonú orvosi rendelő, azaz 59 felnőtt, 30 gyermekorvosi, és 41 védőnői körzet újul meg, összességében csaknem 1,7 milliárd forint értékben.


Internet


Rendezvények

Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Nap (január)

Kocsonyafesztivál (február)

Nemzetközi Ásványfesztivál (március)

Avasi Kvaterka (április-november, havonta 1*)

Miskolc Rally (április)

Miskolci Nemzeti Színház Évad Hirdető (május)

Borangolás (május)

Kassa-Miskolc Ultramaraton (május)

Utánam Srácok Festivál (május)

Gyermek Borsodi Fonó (május)

Fonó (június)

Bartók Plusz Operafesztivál (június)

Fröccsfesztivál (június)

GasztroPlacc (július-augusztus)

Középkori Forgatag (július)

Strandok Éjszakája a Miskolci Fürrdőkben (július)

Miskolci Lecsó-és Pecsenyefesztivál (augusztus)

Állatkertek Éjszakája (augusztus)

Miskolci Sörfesztivál (szeptember)

Fazola Fesztivál (szeptember)

Jameson CineFest Miskolci Nemzeközi Filmfesztivál (szeptember)

Miskolci Advent (november-december)

Mikulás Mesehősei Avalóniában (november-december)

LÁÉV Mikulásvonat (november-december)

Miskolci Termelői Nap (minden hónap 3. vasárnapja)

Miskolci Régiségvásár (minden hónap 1. vasárnapja)

Éjszakai fürdőzés a Barlangfürdőben: minden szombaton

Garantált városnézések: Márciustól novemberig minden hónap 2.szombatján 10 órakor a Tourinform irodától indulnak tematikus séták


Kollégium az egyetemvárosban kép helyére:






A 3-as főút Miskolc szívében című képet töröljük.


A Tiszai Pályaudvar című kép helyére új kép:




Miskolci Nemzeti Színház kép helyére:





Kocsonyafesztivál 2015 kép helyére: