Szerkesztő:Galffy Attila Szenior

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
In memoriam…
Minden kis viaszgyertya megtanít arra, hogy egy kis melegért, fényért érdemes tövig égni, mert a kis dolgok fénye az, ami bevilágítja életünket!

2024. február 17-én elhunyt életének 93. évében. Gyászjelentés. Szabadság, 2024. február 27.


Magamról: – Annyit mondhatok, hogy aktív életemet a Kolozsvári Magyar Operában éltem le 1954-2003. 1970-1984 évek periódusában a kimondottan professzionális munkám mellett hathatósan befolyásolhattam az intézet küldetésének a kiteljesítését. (annak tevékenységét, küldetésnek fogtam fel.) Azért írok ezekről a dolgokról, múlt időben, mert 78. éves lévén tulajdonképpen az életemet; – Úgy vélem – „leéltem”. Mindég szívesen írogattam, főleg csak kedvtelésből. A szabadságban (kolozsvári napilap) meg is jelent néhány cikkem, amelyekben általában a romániai magyar tanügyi gondokkal foglalkoztam.

Általában Gálffy Attila Szeniorként szignálom az írásaimat, teszem ezt, azért mert az unokám újságíróskodott egy időben, s nem szerettem volna, hogy őt a „Profit” összetévesszék velem. (minden elővigyázatom dacára Az Interneten mégis-összevontak bennünket -, azonos nevűeket.)

Elhatároztam évekkel ezelőtt, hogy megpróbálom helyre tenni az apám emlékét; akit teljes feledésre ítélt az utókort. Nem mertem egyenesen regény megírásába kezdeni ezért régi írásaimból össze állítottam egy novellás kötetecskét, amit, – átjavítgattam – és saját költséggel ki is adtam a Művelődés kiadó égisze alatt. Most az említett regényt ajánlom a figyelmébe a kedvas olvasónak.

Ezzel a regénnyel tulajdonképpen az történt, hogy megírása közben szétfeszítette az életrajzregény - kereteit, és kibővülve egy meglehetősen sokrétű kortörténeti művé(?) alakult. Többek között felöleli a Trianoni katasztrófánkat, a két vesztes világháborút, és a szovjet nyomás alatt létrejövő Kommunista rendszer kezdeti-kezdetleges főleg erdélyi vonatkozású periódusát. Főleg a regény eme vetülete késztetett arra, hogy felajánljak egy Tisztelet példányt neked is . (persze a véleményed is érdekelne.