Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Csernusne/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A globális állatjóléti szabvány az állatokkal való bánásmódot a húsfeldolgozó üzembe való szállításig, a vágási folyamatig szabályozza. Ez kizárólag az állatok jólétének elgondolását szolgálja.

Tartalma[szerkesztés]

Ez abból a meggyőződésből jött létre, hogy egy egyértelműen meghatározott tartási rendszerhez, a felületek stb. definíciójával, egy olyan szabályrendszert is hozzárendeljünk, ami transzparens módon mutatja be és ellenőrzi az állatokkal való megfelelő bánásmódot ebben a tartási rendszerben.

A szabványt a Delimpex csoport, Európa egyik vezető nyúlhús termék előállítója, fejlesztette ki. A cégcsoportnak több saját telepe van Magyarországon többféle tartási rendszerrel.

A szabvány a nyulak eltérő életszakaszaira és tartózkodási helyeire vonatkozó követelményprofilt határozza meg. Ez rögzíti, milyen bánásmódot kell gyakorolni az anyaállatoknál, hogyan kell végigkísérni és ellenőrizni a fialásokat. Meg van határozva, hogyan és mely időpontokban kell ellenőrizni a fülkéket, hogyan kell ellátni az anyaállatot és kicsinyeit. A nyúltenyésztés elhullásokhoz is vezethet. A követelményprofil mellett ezért vannak a dolgozóknak szóló utasítások. Ehhez tartoznak még a sérült és elhullott állatokkal való bánásmód és az ehhez kapcsolódó intézkedések.

Fontos részt jelentenek a szállítások is. A követelményprofil előirányozza, hogyan kell előkészíteni egy szállítást, mely szállítóládákat milyen jelzésekkel kell ellátni. Rámutat arra, hogyan kell belehelyezni a nyulakat a szállítóládákba, valamint hogyan és mikor kell felrakodni a szállítóládákat. A megfelelő szállítási papírok biztosítják azt, hogy követhető legyen, mely nyulak mely időpontban, mekkora mennyiségben kerültek bele a szállítmányba, mely rendeltetési hellyel és milyen fizikai állapotban. Ezzel világossá válik, hogy mit kell tenni útközben azért, hogy a nyulak egészségük és testi épségük érdekében a lehető legkisebb stressz mellett érkezzenek meg rendeltetési helyükre.

A globális állatjóléti szabvány lényeges követelményprofilként tartalmazza a dolgozók képzését és oktatását is, ami rendszeres alkalmassági vizsgával zárul, és mint egy jogosítvány képessé teszi a dolgozókat arra, hogy ellássák az állatok gondozását ezeken a telepeken.

A globális állatjóléti szabványt folyamatosan bővítik és a tudomány, valamint a gyakorlati tapasztalat legújabb ismereteinek szintjén tartják.

Források[szerkesztés]