Szerkesztő:Beroesz/Hogyan legyünk wikiöngyilkosok?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A Wikipédiában eltöltött hosszabb-rövidebb idő vége a Wikihalál (vagy Wikimúlás). A Wikipédia szempontjából a wikihalál azt jelenti, hogy egy szerkesztő tevékenysége véglegesen és visszavonhatatlanul véget ér. A szerkesztői tevékenységének véget vető wikihalál történhet kényszerítés (pl. blokk egy Wikitanácsi döntés után) vagy a szerkesztő önkéntes vállalása alapján. Jelen esszé tárgyát azon esetek vizsgálata képezi, amikor a szerkesztői tevékenység a szerkesztő saját akaratából ér véget.

Ezen esszé szerzője senkit nem kíván wikiöngyilkosságra buzdítani.

A Wikihalál[szerkesztés]

A Wikihalál az a jelenség, amikor a Wikipédia egy szerkesztője valamilyen okból megszűnik a Wikipédia szerkesztője lenni. Magyarán nem szerkeszt többé, új írásokat nem tesz közzé, régieket nem javít. A Wikihalál bekövetkezésének módjai:

  • Wi-kimúlás. A szerkesztő annyira elveszíti érdeklődését a projekt iránt, hogy soha többé felé sem néz. Az ilyen ex-szerkesztő a közösség számára elérhetetlen. Ez olyan, mint amikor egy régi munkatárs nyugdíjba vonulása után már nem tartja a kapcsolatot volt munkahelyével. Idővel munkatársai feltételezik, hogy az illető áttette székhelyét az örök munkaerőpiacra.
  • Véletlen baleset. Ahogy a való életben, úgy a Wikipédiában is érheti az embert véletlen baleset. Például ha elfelejti annak a levélcímnek a jelszavát, amire a részegen átszámítógépezett éjszaka után a jelszavát helyreállító levelet kérheti.
  • Örökblokk. Ez a Wikipédia életének legsajátosabb és legszomorúbb történése. Ilyenkor nem szerkesztőtársunk távozása, hanem jelenléte miatt éreznek sokan bánatot. A végleges (határozatlan időre történő) kitiltás a Wikipédia világában nem olyasmi, mint a francia forradalom alatt a kivégzések. Sokkal inkább hasonlít ahhoz, mint amikor a valák Melkor térdét a nyakához láncolták, majd ebben a lehetetlen testhelyzetben kitaszították a külső sötétségbe. Bár Melkor ettől nem szűnt meg, de a sötétségben sodródva elveszítette képességét a világ dolgaiba történő beavatkozásra.
  • Wikiöngyilkosság. Jelen dolgozatunk témája.