Szerkesztő:Ancilla~huwiki/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szerkesztő:Ancilla~huwiki/piszkozat/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****

Familia Gladiatoria[szerkesztés]

A Familia Gladiatoriát 1986-ban alapította Weixelbaum János. Az időpont mutatja, hogy az első csapat a világon, akik az ókori gladiátorjátékok megszüntetése után újra felelevenítették ezeket a játékokat. A csapat nevéül a LEGIO II ADIUTRIX -ot választotta az Aquincumban majd 400 évig állomásozó legio emlékére.

Történet[szerkesztés]

1988 óta szerepelünk európai Római Fesztiválokon - ezek közül a legjelentősebbek az Aalenben, Carnuntumban, Rómában megrendezettek. A német nyelvterületen kívül évente lépünk fel Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Dánia egyes városaiban is. 1989 óta vagyunk tagjai az Aquincumi Múzeum által létrehozott Aquincum Baráti Körnek - mely minőségünkben részesülünk a Múzeum munkatársainak szakmai támogatásában is. Közöttük is kiemelnénk Lengyelné Kurucz Katalint - kritikus szemléletének rendkívül sokat köszönhetünk. Állandó résztvevői vagyunk tavasszal a romkertben rendezett Floraliáknak, ahol a gladiátorjátékok mellett bemutattunk már áldozati szertartásokat, csatákat, tréfás római esküvőt és orvoslást.

Előadások[szerkesztés]

"A hiú bíró és a gladiátorok" - tréfás jelenetekkel tarkított előadás, páros, sorozat és csapat küzdelmekkel. "Életképek a gladiátorjátékok történetéből"- híres és hírhedett Caesarok tettei az arénákban. "A gladiátorjátékok története és lefolyásuk" - ismeretterjesztő előadás küzdelmekkel és a küzdelmeket övező események magyarázataival. "Passiójáték" - Krisztus szenvedéstörténete. "A keresztrefeszítés"- a kivégzési mód technikai és élettani jellemzői bemutatóval és magyarázatokkal. 1997-"Mars adósa" - misztikus eseményekkel átszőtt gladiátorharcok. 1998-"Az oroszlán" - pergő harcokkal teli előadás, melyben látványos külsőségek között megjelenik a Jupitert szimbolizáló oroszlán, erőt adva és győzelmet hozva a ráhagyatkozónak. 1999-"A perzsa" - szikrázó harcai közben az idősödő gladiátor megismeri a törvényt. 2006-"Napfutó" - a Nap áthaladása a testen és képzetein. 2009-"Pater" - misztikus harcok végén azonosulás az Istennel.

Barátok[szerkesztés]

Múzeumok[szerkesztés]

AQUINCUM MUSEUM

AALEN - LIMESMUSEUM

ARCHAOLOGISCHER PARK CARNVNTVM

MITHRAS SZENTÉLY - FERTŐRÁKOS

Légiós és más fegyveres alakulatok[szerkesztés]

LEG XV APOLLINARIS

LEGIO VII GEMINA

LEGIO XX - THE TWENTIETH LEGION

MILITES ANQUIS

TIMETROTTER

LEGIO XIII GEMINA

FECTIO

EURÓPAI HARCMŰVÉSZETEK ISKOLÁJA

PANNON LEGIO

LEGIO XIII GEMINA - EXERCITUS PANNONIA SUPERIOR