Szenuszert-anh (vezír)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenuszert-anh
wsrsr
z
anx
Szenuszert-anh sztéléje, ma Firenzében[1]

Szenuszert-anh (z-n-wsr.t ˁnḫ, „Szenuszert él”) ókori egyiptomi vezír volt a XII. dinasztia uralkodásának vége felé, a XIII. dinasztia elején, valószínűleg III. Amenemhat uralkodása alatt és utána.

Több forrásból ismert, melyekből pályája rekonstruálható. Pályafutását a király dokumentumainak személyes írnokaként kezdte, innen léptették elő a földek felügyelőjévé, valószínűleg ezután lett vezír. Vezírként ábrázolja egy Ugaritban talált szobor, melyen feleségével, Henutszennel és lányával, Szitamonnal látható. A szobron megemlítik azt is, hogy megkapta „a dicsőség aranyát minden udvaronc előtt”, bár az nem derül ki, milyen érdemeiért részesült ebben a kitüntetésben. Egy ma a firenzei Régészeti Múzeumban őrzött sztélét háznagya (birtokai egyikének felügyelője), Keki állíttatta Szenuszert-anh tiszteletére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sergio Bosticco, Museo archeologico nazionale di Firenze, Le stele egiziane dall'Antico al Nuovo Regno, 1959, n. 2579.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senewosret-Ankh (vizier) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]