Szenior tréner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szenior tréner olyan sportedző, aki idősek klubjában, fitnesztermekben, civil szervezeteknél, szabadidős programszervező cégeknél, vállalkozásoknál a testedzés és a sportolás eszközrendszerének alkalmazásával életminőség-javító foglalkozásokat szervez és vezet. Nevezik rekreációs mozgásprogram-vezetőnek is.

A szenior tréner az állam által elismert, a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek közé tartozik. [1]

Képzése[szerkesztés]

A szenior tréner emelt szintű szakképesítés megszerzése az 52 813 01 0001 54 01 számú OKJ-s tanfolyamon lehetséges azoknak, akik rendelkeznek az érettségi bizonyítvány mellett sportedző[2] vagy sportoktatói képesítéssel. Az elméleti és a gyakorlati képzés aránya 50–50%.[3]

Speciális tanfolyamon nemzetközi diploma (Certified Senior Fitness Trainer) is szerezhető.[4]

A szenior tréner szakképzettséggel rendelkezők a FEOR szerinti besorolásban a 3419 kódszám, az egyéb pedagógusok alá tartozik.

Feladatai[szerkesztés]

Vizsgálatokkal, tesztekkel felméri az időskorúak fittségi állapotát és testalkati mutatóit. A kiinduló szintnek, az egyéni igényeknek, valamint a lehetőségeknek (egészségi állapot, anyagiak) megfelelően prognózist készít. Ennek alapján – az életkori sajátosságok figyelembe vételével – hosszú-, közép- és rövid távú célokat fogalmaz meg és optimál. A mozgásfajtákat, a sportági technikákat és a játékszabályokat a korosztály anatómiai, élettani és lélektani sajátosságaihoz igazítva, sajátos pedagógia módszerekkel oktatja és gyakoroltatja. Folyamatosan ellenőrzi a terhelés által kiváltott reakciókat, szükség szerint módosítja az edzésingereket. Szenior sportrekreációs rendezvényeket szervez és vezet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 157/2004. (V. 18.) Korm rendelet. net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2020. július 19.)
  2. Sportedző (sportág megjelölésével). poli.hu. (Hozzáférés: 2020. július 19.)
  3. Szenior tréner (rekreációs mozgásprogram-vezető). adoc.tips. (Hozzáférés: 2020. július 19.)
  4. Senior Fitness Trainer. bnswellness.com. [2020. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]