Gombfoci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szektorlabda szócikkből átirányítva)
Brazil típusú kapus, két mezőnyjátékos és labda

A gombfoci a labdarúgást szimuláló asztali játék, amelyben a játékosokat gombokkal vagy hasonló műanyag korongokkal reprezentálják. Főleg Magyarországon és Brazíliában elterjedt.

Eredete[szerkesztés]

A játék Magyarországon és Brazíliában valószínűleg egymástól függetlenül alakult ki a XX. század első évtizedeiben.[1] A játékot ekkor iskolás korú gyerekek játszották, a futball elterjedésével párhuzamosan. A játékosok gombokból készültek, méretük és kialakításuk a posztjuknak megfelelő volt. A játékban a labda Magyarországon elterjedt változatban egy gomb, a brazil változatban egy apró filcgolyó volt.

Gombfoci pálya tipikus méretei

A játék menete[szerkesztés]

A játék céljai azonosak a labdarúgáséval: a játékidő alatt gólokat szerezni a labdának az ellenfél kapujába való bejuttatásával. Az elterjedt változatok az alábbiakban megegyeznek:

  • A kapura lövést be kell jelenteni, és lehetőséget kell adni az ellenfélnek, hogy a kapusát pozícióba helyezze.
  • A gombokat csak meghatározott esetekben helyezhetik át.
  • A játékosok összeütközése szabálytalanságnak minősül, ha a meglőtt játékos nem a labdát érinti először.

Változatok[szerkesztés]

12 érintéses[szerkesztés]

Minden csapat egy legfeljebb 12 érintésből álló lövéssorozattal próbál meg gólt elérni. A labda egy filcgolyó, a csapat tíz korong alakú mezőnyjátékosból és egy téglatest alakú kapusból áll.[2]

Háromérintős[szerkesztés]

Csapatonként három egymás utáni lövésre van lehetőség, kapura lövés csak passz után lehetséges.

Egyérintős[szerkesztés]

A csapatok felváltva lőnek egyet-egyet.

Szektorlabda[szerkesztés]

A szektorlabda az egyérintős változatból kifejlődött hivatalos sportág neve. Az egyérintős változatot bővíti ki a passz lehetőségével. Kétféle módja van a passznak: a szektorszabály és a közelségi szabály.

A szektor a bábuk szélétől mért 4,5 cm távolságú övezetet jelenti. Ha sikerül a labdát közvetlenül (tehát más bábu érintése nélkül) saját bábu szektorába juttatni, a lövő újabb lövésre jogosult, egészen addig, amíg ezt meg tudja ismételni.

A közelségi szabály egyetlen plusz lövést jelent, ha a labda a lövés után közelebb kerül a saját bábuhoz, mint az ellenféléhez. A kétféle passzolás kizárja egymást.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tanulmány a gombfoci kialakulásáról. [2013. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 17.)
  2. Szabály az MSzSz 12 érintéses szakágának honlapján. [2013. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 17.)
  3. Játékszabály az MSzSz honlapján. [2010. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Button football
A Wikimédia Commons tartalmaz Gombfoci témájú médiaállományokat.