Strukturált adat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az adatmodell[1][2][3][4][5] egy olyan absztrakt modell, amely az adatok elemeit rendszerezi, és szabványosítja, hogyan kapcsolódnak egymáshoz és a valós világbeli entitások tulajdonságaihoz. Egy adatmodell például előírhatja, hogy az autót reprezentáló adatelem számos más elemből álljon, amelyek viszont az autó színét és méretét reprezentálják, és meghatározzák a tulajdonosát.

Az adatmodell kifejezés két különböző, de egymással szorosan összefüggő fogalomra utalhat. Néha egy adott alkalmazási területen található objektumok és kapcsolatok absztrakt formalizálására utal: például egy gyártó szervezetben található ügyfelek, termékek és megrendelések. Máskor az ilyen formalizációk meghatározásához használt fogalmak halmazára utal: például olyan fogalmakra, mint az entitások, attribútumok, kapcsolatok vagy táblák. Így egy banki alkalmazás "adatmodelljét" az entitás-reláció "adatmodell" segítségével lehet definiálni. Ez a cikk a kifejezést mindkét értelemben használja.

Az adatmodellezési kontextus áttekintése: Az adatmodell alapja az Adat, az Adatkapcsolat, az Adatsemantika és az Adatkényszer. Az adatmodell a tárolandó információk részleteit tartalmazza, és elsősorban akkor hasznos, ha a végtermék egy alkalmazás számítógépes szoftverkódjának generálása vagy egy funkcionális specifikáció elkészítése, amely segíti a számítógépes szoftverek készítéséről vagy megvásárlásáról szóló döntést. Az ábra a folyamat- és adatmodellek közötti kölcsönhatásra mutat példát.[6]

Az adatmodell kifejezetten meghatározza az adatok szerkezetét. Az adatmodelleket jellemzően egy adatszakértő, egy adatkönyvtáros vagy egy digitális humán tudományok művelője határozza meg egy adatmodellezési notációban. Ezeket a notációkat gyakran grafikus formában ábrázolják.[7]

Az adatmodellre néha adatszerkezetként is lehet hivatkozni, különösen a programozási nyelvekkel összefüggésben. Az adatmodelleket gyakran egészítik ki funkciómodellek, különösen a vállalati modellek kontextusában.

Források[szerkesztés]

  1. UML Domain Modeling - Stack Overflow. Stack Overflow . Stack Exchange Inc.. (Hozzáférés: 2017. február 4.)
  2. XQuery and XPath Data Model 3.1. World Wide Web Consortium (W3C) . W3C. (Hozzáférés: 2017. február 4.)
  3. DataModel. npm . npm, Inc.. (Hozzáférés: 2017. február 4.)
  4. DataModel (Java EE 6). Java Documentation . Oracle. (Hozzáférés: 2017. február 4.)
  5. iOS: Three ways to pass data from Model to Controller. Medium . A Medium Corporation. (Hozzáférés: 2017. február 4.)
  6. Paul R. Smith & Richard Sarfaty Publications, LLC 2009
  7. Michael R. McCaleb (1999). "A Conceptual Data Model of Datum Systems" Archiválva 2008. szeptember 21-i dátummal a Wayback Machine-ben.. National Institute of Standards and Technology. August 1999.

Irodalom[szerkesztés]