Kandomblé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2017. május 12., 05:53-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} A '''kandomblé''' (port., sp.: ''candomblé''; port. kiejtés: {{kód|kɐ̃dõmˈblɛ}})…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A kandomblé (port., sp.: candomblé; port. kiejtés:

kɐ̃dõmˈblɛ

) egy szinkretista afroamerikai vallás Latin-Amerikában, és azon belül is elsősorban Brazíliában.

Ez az afrikai eredetű vallás az Újvilágban is megőrizte hiteles jellemvonásait, egyetlen lényeges mozzanatban sem különbözik az afrikai jorubák vallásától. [1]

A kultuszt a brazíliai Bahiában és környékének candomblének, Rióban és São Pauloban macumbának nevezték el. Lényegében tekintve ugyanazokról a szertartásokról, hiedelmekről van szó. Becslések szerint Brazíliában legalább 35 millió ember tartja a kapcsolatot a kandomblé varázslókkal [1], a tényleges hívők száma mintegy 170 ezer [2] világszerte pedig kb. 2 millió.

A kandomblé papjai ismerik a fekete és fehér mágiát, tudnak gyógyítani, démonokat űzni, képesek az ősök szellemeivel és az istenekkel kapcsolatba kerülni. [1] Az összejöveteleket ének és afrikai ritmusokra épülő tánc vezeti be.


Jegyzetek

Források

  • dr. Hunyadi László: Az emberiség vallásai, 1998