Tilaka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2016. június 13., 08:05-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „A '''tilaka''' vagy '''tilak''', egyéb nevein: tikká, bindu, bindi (hindi: तिलक) a hinduizmus használt jel, amel…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A tilaka vagy tilak, egyéb nevein: tikká, bindu, bindi (hindi: तिलक) a hinduizmus használt jel, amelyet általában a homlokra, de néha más testrészekre, például a nyakra, kézre vagy a mellkasra festenek fel. Legtöbbször egy vöröses pont, amelyet többnyire szantálpaszta vagy különböző színű festékek segítségével visznek fel a két szemöldök találkozási pontja fölé. Bizonyos szempontból a hinduizmus szimbólumává is vált az évezredek során.

Míg a nők általában kerek pontocskát rajzolnak a homlokukra, addig a férfiak (főleg Dél-Indiában) vonalat is húzhatnak. Ez a tilak egész nap ott marad.

Ennek a rítusnak, szokásnak pontos értelme van. A hindu hiszi, vallja, hogy az emberi élet értelme a transzcendencia megismerése. Ennek leghétköznapibb megjelenése az a koncentrációs gyakorlat, amelyet a reggeli ima testesít meg. Ezt a kontemplációt ellenben nem folytathatja egész nap – hétköznapi teendői, munkái gátolják ebben – azzal az érzéssel hagyja el az ima helyszínét, hogy visszatér majd, ha elvégezte napi feladatát a világban. A tilak képében tehát egész napra magával viszi ezt a lelkiállapotot, ezt a meggyőződést, ami emlékezteti valódi feladatára a hétköznapi teendők közepette is. Felhívja figyelmét napközben is arra, hogy a külvilág léte, mozgása, kötelezettségei csak ennek a célnak tükrében értelmesek, csak ennek alárendelve válnak az emberi élet integráns részévé.

Hivatkozások

  • Kozma András: A hindu istenalakok szimbólumai, 2001