Shopline

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Shopline története a Bookline-nal kezdődött 2001-ben, amikor Márffy György internetes könyvkereskedést hozott létre. A Bookline online antikváriumként indult a Központi Antikvárium készletével, amely 2006-ra az ország legnagyobb online könyváruháza lett. Ma már ismét Bookline néven fut.

Az átgondolt ár- és marketingstratégiának köszönhetően az oldal igen dinamikusan növekedett az évek során. Forgalma ezzel párhuzamosan nőtt (2005-ben még csak 600 millió, 2006-ban már 1,5 milliárd forint volt), miközben a tulajdonosi szerkezet és a cégforma folyamatosan változott egészen a vállalat 2006. augusztusi tőzsdei bevezetéséig. (1) (Forrás: http://www.webshopexperts.hu/labor/21-szazadi-magyar-e-kereskedelmi-sikertortenetek/ )

A Shopline története[szerkesztés]

A Bookline.hu Nyrt. 2012. január 15-én új, univerzális webáruházként hozta létre a Shopline-t, melynek következtében a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság saját, hivatalos elnevezését is Shopline-webáruház Nyrt.-re változtatta. A Bookline addigi működésének 10 éve során a kezdeti online antikváriumból több milliós termékkínálattal és közel 900 ezer regisztrált felhasználóval bíró internetes vállalattá vált, melynek termék- és szolgáltatáskínálata messze túlmutat a kezdeti elképzeléseken. A társaság korábban elfogadott termékbővítési stratégiájának köszönhetően már a 2011-es, rekorderedményeket felmutató karácsonyi szezonban is több százezer termék szerepelt a könyvön kívül a webáruház kínálatában, melyeket január 15-től új márkanéven és a shopline.hu webcímen érhettek el a vásárlók. A Shopline a „bolt a boltban” rendszer keretein belül számos hazai és nemzetközi márka webshopjának is otthont adott.

A Bookline márka nem szűnt meg, de a nevét Shopline webáruház Nyrt.-re változtató társaság elképzelése szerint az átalakulástól kezdve kizárólag könyveknek, illetve a könyvekhez szorosan kapcsolódó kulturális termékeknek, zenei és filmes kiadványoknak adtak helyet.

2013 újabb változást hozott: a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-nek és érdekeltségeinek, valamint a Shopline Nyrt.-nek a fúziójából megalakult a Libri-Shopline Nyrt. 2016. augusztus 31-ével kivezették a Libri-Shopline Kereskedelmi Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT), ettől a naptól a társaság neve Libri-Bookline Kereskedelmi Zrt.-re változott.