SEON Fraud Fighters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

SEON. Fraud Fighters csalásmegelőzési eszközöket kínál, amelyek segítik a banki, biztosítási, e-kereskedelmi, online hitelezési, utazási és más iparágak vállalkozásait az ügyfél személyazonosságának igazolásában és a pénzügyi csalások felderítésében és megelőzésében. A beépített mesterséges intelligenciával (AI) által támogatott munkafolyamatok lehetővé teszik a szervezetek számára a tranzakciók rizikó alapú pontozását, amellyel egyéni kockázatkezelési szabályokat határozhatnak meg.[1]

Kezdetek[szerkesztés]

A SEON története akkor kezdődött, amikor Kádár Tamás és Jendruszák Bence először 2013-ban találkoztak az egyetemen, és felfedezték a kriptovaluták iránti közös érdeklődésüket. Első projektjük valójában egy kripto tőzsde volt a közép-kelet-európai régió számára.

Számos csalásmegelőzési megoldás kipróbálása után arra a következtetésre jutottak, hogy maguk is építhetnének jobbat. És működött: az eszköz annyira hatékonyra sikerült, hogy más kripto platformok és a magas kockázatú kereskedők között is népszerű megoldás lett.

Termékek[szerkesztés]

Intelligence tool: Összegyűjti az összes hozzáférhető adatpontot az ügyfél digitális lábnyomáról nyílt, social media forrásokból. Használja egy kattintással a Chrome bővítményeket, a termék felületen vagy az API-n keresztül a kézi felülvizsgálatok és a kockázatkezelési folyamat felgyorsításához.[2]

Sense Platform: Különböző szabályokkal, szoftver- és hardver konfigurációval elemzi a felhasználók online viselkedését valamint az eszköz ujjlenyomatával képes azonosítani a felhasználót, valós időben gazdagítja az adatokat e-mail, telefon szám és IP címelemzéssel, a közösségi média profilozással kombinálva. Az adatok bekerülnek automatizált, gépi tanulás által vezérelt rendszerünkbe, amely prediktív kockázatértékeléssel automatizálja a döntéshozatalt és felgyorsítja a kézi ellenőrzéseket. Minden elérhető és teljes mértékben testreszabható a modulárisz API-kon keresztül.[3]

Befektetések[szerkesztés]

Seed Investment round 2018.

  • Portfolion[4]
  • Fiedler Capital [5]

2021-ben a SEON a Spotify és a Bolt befektetőjétől, a Creandum-tól kapott 10 millió eurót arra, hogy demokratizálják az online csalásmegelőzés piacát.[6]

2022 tavaszán újabb 94 millió dollárt kapott "Series B" tőkebevonási körben az IVP nevű, ismert amerikai befektető cégtől.

Díjak[szerkesztés]

  • Lion’s Den pitch at LFPA London
  • PitchIT Lendit in London[7]

2023-as csoportos létszámleépítés[szerkesztés]

2023. február 9-én a cég váratlanul elbocsátotta a munkavállalóinak nagyjából 20%-át.[8][9] A cég vezetése a nem beteljesült növekedési előrejelzések miatt hozott hibás döntések miatt tartotta szükségesnek ezt a lépést, és minden felelősséget magára vállalt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SEON Fraud Prevention: The Best Tools for Fraud Fighters (angol nyelven). SEON Technologies. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  2. SEON Intelligence Tool: Email, Phone and IP Analysis (angol nyelven). SEON Technologies. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  3. SEON Sense Platform: complete, end-to-end fraud detection tool (angol nyelven). SEON Technologies. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  4. PortfoLion invests in cyber security - SEON press release (amerikai angol nyelven). SEON. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  5. Kiberbiztonságba fektet az OTP Csoport egyik vállalata (magyar nyelven). Világgazdaság. [2021. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  6. Exkluzív: 10 millió euróval szállnak be nagyágyúk a magyar fintech startupba | Forbes.hu (magyar nyelven). forbes.hu, 2021. március 17. [2021. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  7. About Us - See How SEON Helps Fight Online Fraud Prevention (angol nyelven). SEON Technologies. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  8. Dömös Zsuzsanna: Mégsem annyira emberközpontúak a techcégek, mint mutatták. www.hwsw.hu (2023. február 10.) (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  9. Gólya Ágnes: Ők sem tudták elkerülni, komoly leépítés volt az egyik legforróbb magyar startupnál. forbes.hu (2023. március 24.) (Hozzáférés: 2023. június 16.)