Riporter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Televízió-riporter munka közben

A riporter (angol: to report, hírt közöl, beszámol, tudósít; ófrancia: reporter, jelent; latin: reportare, visszavisz), más szóval tudósító a megjelölése annak az újságírónak, aki egy eseményről annak helyszínéről számol be.

A riporter aktuális eseményekről számol be főként az igazságszolgáltatás, kultúra, külföldi vagy helyi ügyek, politika, tudomány és sport területéről a sajtónak, rádiónak vagy a televíziónak. A riport rádión vagy televízión sugározva lehet élő közvetítés avagy – gyakran szerkesztetten – felvételről utólag lejátszott.

A riporterség egy új fajtája az amatőrriporterség, ahol a riporterek csekély fizetség ellenében vagy akár ellenszolgáltatás nélkül végeznek megfigyelést vagy készítenek fényképeket. Külön kategóriát képviselnek a polgári riporterek, akik különböző videómegosztó felületeken osztják meg riportjaikat (ilyen például Dél-Koreában az OhmyNews portál).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reporter című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Hakan Baykal: Der erste Reporter. Herodots Berichte aus aller Welt. Primus, Darmstadt 2013. ISBN 978-3-86312040-5
  • Stefan Heijnk: Die Print-Reportage: Genrekonventionen aus Reportersicht. In: Publizistik, 59. Jahrgang, Heft 2/2014, S. 135–157, ISSN 0033-4006
Commons:Category:Reporters
A Wikimédia Commons tartalmaz Reporter témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Riporter riporter címszót a Wikiszótárban!