Rex százados

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CT-7567 (Rex)
Csillagok Háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseStar Wars A Klónok Háborúja 2008
HangjaDee Bradley Baker
Magyar hangBerzsenyi Zoltán

Bolla Róbert

Borbiczki Ferenc
CT-7567 (Rex) adatai
Születési neveCT-7567
BeceneveRex
FajaEmber
NemeFérfi
SzületettYE 32 Kamino
FoglalkozásaKatona, Lázadó
A Wikimédia Commons tartalmaz CT-7567 (Rex) témájú médiaállományokat.

Rex százados (születési száma CT-7567) egy kitalált karakter a George Lucas által létrehozott Star Wars franchise-ban. Főszereplőként mutatták be a Klónok háborúja 2008 című animációs filmben és a kapcsolódó, azonos című televíziós sorozatban. Rex a Köztársaság Nagy Hadseregének klónkatonája, a mandalóri fejvadász, Jango Fett donorából klónozva szolgálja a Galaktikus Köztársaságot Anakin Skywalker jedi tábornok és Ahsoka Tano jediparancsnok parancsnoksága alatt.2008-as bemutatkozása óta A klónok háborúja című sorozatban is feltűnt a 2014-es Star Wars Lázadók című televíziós sorozatban, a 2021-es Star Wars: A Rossz Osztag című televíziós sorozatban, a 2022-es Jedihistóriák című televíziós sorozatban és különböző mellékmédiákban . Megjelent a Klónok háborújában, a Lázadókban, A Rossz Osztag-ban és A Jedihistóriákban-ban , Rex hangját Dee Bradley Baker adja.

Fizikailag megkülönböztetik a többi klónkatonától, szorosan borotvált szőke haja, valamint a páncélján lévő kék jelzések és a sisakjára festett stilizált sólyomszemek azonosítják. Rexet az is jellemezte, hogy két DC-17-es pisztolyt használt a harcokban. Megbízható és példamutató katonának nevezik, Anakin az "első parancsnokának" tartja. Rex úgy véli, hogy a kötelessége nemcsak a parancsok végrehajtása, hanem a parancsnoksága alá tartozó férfiak védelme is, a Köztársaságba vetett hite azonban megingott a sorozat során.

A Klónok háborúja film kezdeti fejlesztése a Star Wars: Republic- ban szereplő Alpha-17-et választotta elsődleges klónkatona karakternek. Lucas azonban úgy érezte, hogy ez túl sok alliterációt keltett a meglévő főszereplőkkel, és helyette új karaktert hoztak létre. Rexet olyan központi személyiségként fejlesztették ki, amelyre a körülötte lévő katonák vágytak, és szerepelt a karakterfejlődését feltáró történetekben. Rex a rajongók kedvencévé vált, folyamatosan szerepelt a rajongói szavazásokon és a Star Wars karakterlistáin.

Jellemzés és megjelenés[szerkesztés]

A hivatalos Star Wars Databank úgy írja le Rexet, mint egy példamutató klón katona, aki bátor a harc alatt, és elkötelezett az alatta szolgáló férfiak iránt, akiknek alkalmazkodniuk kell a makacs Jedi parancsnoksághoz. A klónháború első szakaszában hite a köztársasághoz megkérdőjelezhetetlen volt, mégis a harcok során hite megingott, és megkérdőjelezi a konfliktus célját (pl 4. évad 6.részétől a 10.-részig) A bejegyzés úgy jellemezte Rexet, hogy megcsodálja, sőt utánozza Anakin Skywalker improvizációját és hajlandóságát a parancsok megváltoztatására. A "Sötétség Umbarán" című művében Anakin úgy írja le Rexet, mint az ő "első parancsnokát", és a hűségben vagy képességekben a legkiválóbb.

Rex későbbi sisakja az eredeti sisakja és a szokásos 1. fázisú klónkatonasisak hibridje . Rexet szorosan borotvált szőke haj jellemzi (ahol a legtöbb klónnak sötét haja van) és stilizált sólyomszemek, amelyek a sisakját díszítik, mint az 501. klón zászlóalj minden tagja, páncélján is kék jelzések vannak. A sorozat későbbi részében Rex páncélján egybevágó jelek vannak, ami gyilkosságokat jelképez, és Filoni úgy érezte, hogy közli, hogy Rex „kis legendává válik”, mert „hosszú távú túlélője a klónok háborújának”. Az eredeti trilógiában.

Rex későbbi sisakja, (amely először a negyedik évadban jelent meg) ötvözi az 1. és a 2- fázisú klón páncélt. . Új sisakján a régi T-alakú védőszemüveget használta alapként, és megtartotta a régi arányokat, így egyes elemeket le kellett engedni, hogy illeszkedjenek. Filoni az univerzumon belüli hátteret fejlesztette ki a tervezéshez, és úgy érezte, hogy Rex "ugyanazt a páncélt próbálta viselni" egy hibrid változat összehegesztésével, amely tovább növelte egyediségét.Filoni úgy jellemezte ezt a speciális sisakot, mint Rex bizalmatlanságát az új páncél minőségében, és a meggyőződését, hogy "a klasszikus cuccokkal a kivitelezés egy kicsit jobb". Rex továbbra is viseli a sisakját és klónpáncéljának egy részét a lázadókban is.

Megjelenései[szerkesztés]

A Klónok háborúja[szerkesztés]

Rex bemutatása a Christophsisi csatában volt, Anakin Skywalker jeditábornok vezetése alatt az 501 légió századosaként. A nézők a 7. évad 12. (évadzáró) részében búcsúzhattak el a karaktertől. Rex csatáit végig kísérhetjük a Klónok háborúja filmben és A Klónok háborúja televíziós sorozatban is.

Jedihistóriák[szerkesztés]

Rex feltűnik a Jedihistóriák című antológia sorozatban is, A Practice make perfect (Tanulj, hogy jobbá válj) című részben, ahol Ahsokát képzi védekezésre, valamint a Resolve (Elhatározás) című epizódban ahol csak érintőlegesen tűnik fel.

A Rossz Osztag[szerkesztés]

Rex először az első évad közepén tűnik fel személyesen, segít a 99-eseknek megszabadulni a chipjeiktől. A második évadban már egy titkos klónszervezeten dolgozik Echóval, Gregorral és más klónokkal, aminek a célja, hogy aláássák a Birodalmat. A harmadik évadban a Teth bolygóról irányítja a fejleményeket, de a Birodalom miatt menekülnie kell. Találkozik Wolfee parancsnokkal, akinek kijelenti, hogy nem ellene, hanem a Birodalom ellen küzd.

Lázadók[szerkesztés]

Rex a második évadban bekerült a Star Wars Lázadók televíziós sorozat főszereplői közé , amely tizenöt évvel A klónok háborúja után játszódik. A felgyorsult öregedés miatt mostanra sokkal idősebb férfinak tűnő Rex, Wolffe parancsnokkal és Gregor kapitánnyal él együtt. Az "Elveszett parancsnokok" című epizódban Ahsoka utasítására a szellem legénysége megkeresi őket , és a katonák segítségét kérik egy új lázadóbázis létrehozásához. Bár hármuk inhibitor chipjeit eltávolították, így figyelmen kívül hagyták a 66-os parancsot, a korábbi padawan Kanan Jarrus kezdetben nem bízik bennük. Wolffe, tartva a lázadók és a Jedik megsegítésének következményeitől, felveszi a kapcsolatot a Galaktikus Birodalommal, hogy megvédje a klónokat. Rex azonban meggyőzi Wolffe-ot, hogy a lázadókban megbízhatnak, és visszaveri a Birodalmat, ezzel pedig kivívja Kanan bizalmát. Rex elhagyja Wolffe-ot és Gregort, hogy csatlakozzon a Lázadók Szövetségéhez, és a szellem legénységével és Ahsokával együtt harcoljon a Birodalom ellen. A "Családi összejövetel – és búcsú" című epizód fináléjának epilógusában kiderül, hogy ismét parancsnokká léptették elő, és Hérával harcolt az endori csatában.

Rex megjelenései:[szerkesztés]

A filmiparban:[szerkesztés]

* Star Wars: A Klónok Háborúja (film) 2008
* Star Wars: A Klónok Háborúja (sorozat) 2008-2020
* Star Wars: A Rossz Osztag 2021-2023
* Star Wars: Jedihistóriák 2022

A játékokban:[szerkesztés]

Magyar hangjai:[szerkesztés]

  • Berzsenyi Zoltán: Star Wars: A Klónok Háborúja
  • Bolla Róbert: Star Wars: Jedihistóriák, Star Wars: A Rossz Osztag
  • Borbiczki Ferenc: Star Wars: Lázadók