Rendszám alapú korlátozás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korlátozásra figyelmeztető közlekedési tábla São Pauloban

A rendszám alapú korlátozás egy olyan forgalomkorlátozási koncepció, amelynek alapja a gépkocsik használanak korlátozása a hét bizonyos napjain, a forgalmi rendszám utolsó számjegye alapján. A cél a forgalmi torlódások és a környezetszennyezés visszaszorítása azáltal, hogy a csúcsidőszakokban csökkentik az utakon közlekedő járművek számát.

Például a hét egy adott napján a meghatározott számmal végződő rendszámmal rendelkező járművek számára tilos lehet bizonyos területeken vagy bizonyos órákban közlekedni. A konkrét szabályok és a hét azon napjai, amikor a korlátozás életben van, városonként eltérőek lehetnek, és idővel változhatnak.

São Pauloban[szerkesztés]

São Paulo a világ legnagyobb metropolisza, ahol állandó rendszám alapú korlátozás (rodízio veicular) van érvényben. A rendszert először 1995-ben, önkéntes alapon, kísérleti jelleggel vezették be, majd 1997 júniusában a forgalmi torlódások enyhítése érdekében állandóvá tették.[1][2] A korlátozás személygépkocsikra és haszongépjárművekre vonatkozik, és a rendszámtábla utolsó számjegye alapján történik hétfőtől péntekig minden nap reggel 7 és 10 óra között, valamint délután 5 és este 8 óra között.[3]

Nap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap
Tiltott számjegyek 1 és 2 3 és 4 5 és 6 7 és 8 9 és 0

A korlátozás nem érvényes a tömegközlekedési járművekre, bevetési járművekre (pl. mentő, tűzoltó), romlandó élelmiszereket szállító járművekre, fogyatékkal élők által használt, megfelelően nyilvántartásba vett járművekre, és más közcélú járművekre.[4] 2015-től az elektromos autók is mentesültek a rodízio alól.[5]

Más országokban[szerkesztés]

A rendszám alapú korlátozást más országok egyes városaiban is alkalmazzák állandó jelleggel (pl. Athén, Manila, Mexikóváros, Santiago, Bogotá, La Paz, Quito)[6] vagy pedig időszakosan, szmogriadók esetén (pl. Brüsszel, Madrid, Párizs, Szarajevó).[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Decreto 41858/97 (portugál nyelven). Jusbrasil, 2015 (Hozzáférés: 2023. október 2.)
  2. Fabiana Maranhão: Rodízio de veículos em SP é improviso, afirma especialista em trânsito (portugál nyelven). Universo Online, 2014. január 9. (Hozzáférés: 2023. október 2.)
  3. Companhia de Engenharia de Tráfego (CET): Rodízio Municipal: Como funciona (portugál nyelven). CET, 2015 (Hozzáférés: 2023. október 2.)
  4. Rodízio em São Paulo - Quem está liberado do rodízio? (portugál nyelven). GuiaDireitos.org. [2016. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 2.)
  5. Estadão de São Paulo: Isenção de rodízio vai beneficiar 387 carros elétricos e híbridos em SP (portugál nyelven). Universo Online, 2015. szeptember 14. (Hozzáférés: 2023. október 2.)
  6. Felipe Ribeiro: Quais cidades no mundo já adotaram o rodízio de carros? (portugál nyelven). Canaltech, 2022. július 26. (Hozzáférés: 2023. október 2.)
  7. Intézkedések Európában szmogriadó esetén (magyar nyelven). Levegő Munkacsoport, 2017. április 27. (Hozzáférés: 2023. október 2.)