Red Dead Redemption: Undead Nightmare

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Red Dead Redemption:
Undead Nightmare
FejlesztőRockstar San Diego
Rockstar North
KiadóRockstar Games
ÍróDan Houser
Sam Houser
SorozatRed Dead
MotorRAGE
Euphoria (animációk)
PlatformokPlayStation 3, Xbox 360
Kiadási dátum2010. október 26.
MűfajThird-person shooter, Akció-kaland játék, Western, Túlélőhorror, Nyitott világú játék
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI: 18+
USK-besorolásUSK 18
AdathordozóDigitális terjesztés, Blu-ray Disc, DVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Red Dead Redemption
A Red Dead Redemption:
Undead Nightmare weboldala
SablonWikidataSegítség

A Red Dead Redemption: Undead Nightmare az ötödik letölthető tartalom (DLC) a Red Dead Redemption című, nyitott világú (sandbox) játékhoz. 2010. október 26-án jelent meg Xbox 360 és PlayStation 3 konzolokra, a történet főhőse pedig ezúttal is John Marston, aki a Vadnyugaton szétterjedt vírusra próbál ellenszert találni.

A játék lemezen is elérhetővé vált 2010. november 26-án (USA: 2010. november 22.), Red Dead Redemption: Undead Nightmare Collection néven, aminek futtatásához nem volt szükség az alapjátékra. A csomagban megtalálható volt az Undead Nightmare Pack DLC-n kívül két korábbi kiegészítő is: a Legends and Killers és a Liars and Cheats.

Játékmenet[szerkesztés]

Az Undead Nightmare játékmenete nem változott meg drasztikusan az alapjátékhoz képest, azonban a kiegészítőben a környezet és a hangulat is a zombi filmeket idézi. A főhősre támadó útonállók helyett zombik várnak és a fejvadász küldetések helyére az eltűnt emberek felkutatását célzó feladatok kerültek, amiben az ellenség karmai közül kell megmenteni az embereket és családjukhoz épségben visszajuttatni őket.[1] A korábbi részekben lehetőség volt a törvényen kívüliek búvóhelyeinek felszámolására, ezúttal viszont a temetők kerültek a helyükre és a feladat a hordákban özönlő zombik elpusztítása, amiben többször a banditák is besegítenek.[2]

A játékosnak ezúttal az állatok fertőzött változatával is meg kell küzdenie (medvék, farkasok, pumák), de a valóságban nem létező élőlények is megtalálhatóak a játékban, mint a Sasquatch, a Chupacabra, vagy az unikornis.[3]

Lehetőség lesz Az apokalipszis négy lovának mindegyikét megszerezni, amik eltérő, egyedi képességekkel rendelkeznek vagy pedig az ellenségekre/környezetre vannak különleges hatással. (Háború például lángra gyújt bármit, amihez hozzáér.)[4] Az Undead Nightmare új fegyvereket is tartalmaz, illetve az állatok megnyúzása/hullák átkutatása helyett a zombikat is meg lehet majd közelebbről vizsgálni használható tárgyakért. A fertőzöttektől így megszerzett testrészeket a játékos akár lőszerként is használhatja a fegyveréhez (blunderbluss), de emellett hagyományos töltényeket is zsákmányolhat ezáltal. (A lőszerrel azért lesz fontos takarékoskodni, mivel a zombi apokalipszis következtében a boltosok is eltűntek, így a ládákra is érdemes lesz figyelni.)[5]

A többjátékos mód is kibővül, az Undead Overrun névre hallgató játékmódban például 4 embernek kell vállvetve harcolnia az egyre erősebb hullámban özönlő zombik ellen.[6] A "Land Grab" (Free Roam/Szabad kóborlás módból elérhető) lényege pedig, hogy a lehetséges 7 város valamely részének egyikén a játékos kitűzze zászlaját és a területet megvédje a támadóktól. A játék végén a pontok arányosan lesznek elosztva a területet birtokló játékosok között: Aki a legtöbb ideig megvédi a területét, illetve a legtöbb ellenfelet teszi el láb alól, az kapja a legtöbb tapasztalati pontot.[7] A két új mód mellett 8 új élőhalott, többjátékos külső válik elérhetővé a karakter számára.

Történet[szerkesztés]

A Undead Nightmare története az eredeti Red Dead Redemption cselekményének vége felé játszódik, Dutch van der Linde legyőzése után, amikor a főszereplő John Marston hazatér a családjához a Beecher's Hope nevű birtokra. Pletykák terjednek el a határon élő emberek körében egy fertőzésről: Azt tartják, hogy Seth Briars szabadította el azzal, hogy Tumbleweedből ellopott egy üvegszemet, vagy Nigel West Dickens gyógyitalától kaphatták el, esetleg a Nuevo Paraíso felől bevándorló mexikóiak hurcolták be magukkal a vírust.

A történet kezdetén John feleségével (Abigail) és fiával (Jack) beszélget, például a fiúnál lévő könyvről, melyből egy azték történetet olvasgatott, ami szörnyekről szól. A főhős az Uncle néven ismert öreg barátjának a holléte felől érdeklődik, aki több órája eltűnt, gondolják, hogy csak az eső elől bújt biztos helyre. Amikor azonban lefeküdnek aludni, hirtelen beront a házba és látható, ahogy a fertőző kór az elméjén kívül a külsejét is megviselte. John lecsapja egy lámpával és a puskájáért szalad, eközben a magához tért zombi Abigailre veti magát, a játékos pedig fejbe lövi, amivel már véglegesen legyőzi. Jack aggódva siet a földön heverő anyjához, aki nyakon harapja fiát. A főszereplő kénytelen megkötözni szeretteit és orvosságot találni a fertőzésre.

Blackwater városában találkozik Harold MacDougal professzorral, aki a Yaleről tért vissza, hogy a fertőzést tanulmányozza. Amikor elindul, hogy a Nastasnál hagyott csomagját megtalálja, Nastas hirtelen előugrik egy sikátorból és a professzorba harap. John kénytelen megszabadulni tőlük, majd egy túlélő nőbe botlik, aki elmeséli, hogy a temető felől egyre több halott kel ki sírjából és egy fáklyát ad a főhősnek. A temetőben található koporsókat felgyújtja és megtisztítja a területet a gonosztól. Visszatér Blackwaterbe, ami épp támadás alatt áll és a túlélőknek segít megtisztítani a várost és lehetősége van lőszert adni számukra. Egy tetőn meglapuló családot talál, akik a kormányt hibáztatják, hogy nem zárták le a határt. Egy másik túlélőcsoporttól további tippeket kap ad a vírussal kapcsolatban, így a nyomozását több szálon folytathatja.

Tanner’s Reach felé haladva a feladat 6 Sasquatch levadászása lesz. A 6. azonban megszólal és könyörög, hogy végezzen vele, mert nem tudja elviselni, hogy családját és fajtáját kiirtotta egy örült, pedig csak bogyókon és gombákon éltek. (Nem muszáj eleget tenni a kérésének.) A nyomokat követve John eljuthat a The Old Bacchus Placehez, ahol Seth Briars nyugodtan kártyázik egy zombival (Moses Forth, Seth egy gyerekkori barátja; a többi fertőzöttől eltérően meglehetősen inaktív.), majd John a gyógymódokról faggatja. A feladat ezt követően 3 temető megtisztítása, majd amikor visszatér Seth zombi bulijára, megtudja tőle, hogy az egész járvány az aztékokhoz kötődik, ezért a főhősnek Mexikó felé kell folytatni útját.

A másik szálat követve Nigel West Dickenshez juthat el Fort Mercerbe, ahol a termékét reklámozza, ami állítólag gyógyír a problémára. John azonban megállapítja, hogy a zombik eltaszítása helyett az ital inkább vonzza az élőhalottakat. (Zombie bait - csali, a főhős is kap belőle néhány üveggel.) A főzet tökéletesítéséhez 5 sivatagi zsálya (Desert Sage) és 5 hóvirág (Violet Snowdrop) begyűjtése szükséges, illetve a növényeken kívül egy elveszett alkatrész is szükséges. (Phosphorus Coating) A küldetés végén a főhős megkapja a mordályt (blunderbuss) és Nigel közli, hogy a Mexikó felé indul, ahol információ szerint kevesebb a vérszomjas fertőzött. Amikor John Solomon's Follyba érkezik, Nigel vár rá, aki egy tervet eszelt ki, hogy miként juthat át a játékos a megerősített határőrségen. (Számára azonban nem áll fenn ez a lehetőség.) Egy csapat dezertőrt kell felkutatni és a hadsereg egyenruháját megszerezni tőlük (Segíteni nekik legyőzni a támadó zombikat vagy szimplán ellopni.), aminek segítségével feljuthat a szomszédos országba tartó katonai vonatra.

Mexikóba érve azt tapasztalja, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint a határ túloldalán, Las Hermanas városában pedig segít megvédeni az apácákat és a várost a támadástól. A rend vezetője szentelt vízzel teli üvegcsékkel látja el a főhőst és a közeli temető (Sepulcro) biztosítására kéri. Ha a játékos Casa Madrugadába megy, láthatja, ahogy Landon Ricketts megment egy férfit a rá támadó zombitól, majd Johnt elküldi egy kis dinamitért és csaliért, hogy a környék rendjét helyreállítsák. Landon elkészíti a kettő kombinációját (Boom bait) és azt javasolja, Escalera felé folytassa a kutatást. Az apácákhoz visszatérve megtudja, hogy Abraham Reyes állhat az egész hátterében, mert megsértett egy ősi istennőt azzal, hogy egy a templomát és kriptáját kifosztotta.

Reyeshez érve már csak azt látni, ahogy a fertőzés miatt elment az esze és egy nőt próbál elkapni, John ezért lelövi. A hölgy elmeséli, hogy a vezetőjük hatalomvágya és önzősége hozta rájuk ezt az átkot, mivel egy maszk segítségével próbált halhatatlanná válni. A szent maszk birtokában lemerészkednek a zombikkal teli kriptába, a nő pedig a cselekmény kezdetéről ismerős azték történetből idéz, majd John az oltárra rakja a maszkot. A hölgy elárulja, hogy a neve Ayauhtéotl, amikor pedig a maszk a helyére kerül, elhagyja emberi formáját és már csak a hangját hallani, hogy egy ló várja a kripta előtt és haza kellene térni a családjához. Szeretteit épségben találja, de az átvezető animációból kiderül, hogy néhány hónappal később Seth ellopja a maszkot, majd John Marston sírja látható, amint zombiként támad fel belőle a főhős. Ezután lehetőség van játék folytatására. (Például a kimaradt küldetések teljesítése a 100% eléréséhez.)

Zene[szerkesztés]

A játék zenéit tartalmazó kiadvány, a Red Dead Redemption: Undead Nightmare Original Soundtrack 2010. november 23-án jelent meg letölthető formában érkezett meg, a CD változat megjelenése pedig 2011. január 17-én történt. Főképp Bill Elm (Friends of Dean Martinez) és Woody Jackson műve, de számos más előadóval közreműködtek az elkészítésénél. A számok 130-as BPM értékkel á mollban íródtak.[8] Az Undead Nightmare rockosabb hangnemet vesz fel a Red Dead Redemptionben megtalálható változatokhoz képest, míg néhány szám az eredeti játék zenéinek „eltorzított, ijesztő” verziója. (Például az eredeti Horseplay és a letölthető tartalom Zombie Corpseplay című száma.)

Az összes szám szerzője Bill Elm and Woody Jackson, leszámítva azokat, ahol más előadó van feltüntetve.

Red Dead Redemption: Undead Nightmare Original Soundtrack
# Cím Hossz
1. Undead Nightmare 1:07
2. Zombie Corpseplay 2:53
3. Get Back In That Hole, Partner 2:36
4. Army of the Undead 2:23
5. Chupacabra 3:19
6. Zombie Peyote 1:41
7. Ojo Muerto 1:49
8. Blunderbuss Blues 1:58
9. Four Horses of the Apocalypse 5:03
10. Blackwater, USA 5:21
11. Undead Redemption 1:42
12. Missing Souls 1:32
13. A Man Ready for Anything 1:57
14. Showdown in Escalera 2:43
15. Bad Voodoo (Kreeps) 3:41
16. Dead Man Walking (Kreeps) 3:52
17. Dead Sled (Kreeps) 2:09
18. Stinkin' Zombies (Misterio) 3:11
48:57

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Undead Nightmare jó kritikai fogadtatásban részesült, 2011 júniusáig pedig 1 millió fölé emelkedett az eladások száma.[15] Az IGN maximális pontszámmal díjazta, szerintük az Undead Nightmare olyan, amilyennek egy DLC-nek lennie kell. A GameSpot szerint túl könnyű lett és repetitív, valamint a történet kidolgozása elmaradt az alapjátékétól, a lezárásban viszont kiemelték, hogy 10 dollárért így is remek szórakozáshoz juthat a játékos és jó alkalmat szolgáltat, hogy visszatérhessen a Red Dead Redemption világába. A 2010-es Spike Video Game Awards alkalmával a „Legjobb DLC” kategóriában győzedelmeskedett.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Undead Nightmare új küldetéstípussal bővül. Rockstar, 2010. október 26. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  2. Undead Nightmare – 5 temető lesz megtalálható a játékban. Rockstar, 2010. október 20. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  3. Az Undead Nightmare rejtélyes élőlényei. Rockstar, 2010. október 24. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  4. Az apokalipszis 4 lova. Rockstar, 2010. október 15. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  5. Az Undead Nightmare bevethető fegyverei. Rockstar, 2010. október 19. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)[halott link]
  6. Multiplayer és előzetesek. Rockstar, 2010. október 22. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  7. Új információk a Land Grab játékmódról. Rockstar, 2010. október 22. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  8. Red Dead Redemption Soundtrack – A kulisszák mögött. Rockstar Games - YouTube csatorna, 2010. július 28. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  9. Red Dead Redemption: Undead Nightmare (Xbox 360). Game Rankings. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  10. Red Dead Redemption: Undead Nightmare (Xbox 360). Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  11. Steimer, Kristine: Red Dead Redemption: Undead Nightmare (Xbox 360). IGN, 2010. október 27. [2010. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  12. Gerstmann, Jeff: Red Dead Redemption: Undead Nightmare (Xbox 360). GameSpot, 2010. október 27. [2011. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  13. OXM Staff: Red Dead Redemption: Undead Nightmare (Xbox 360). Official Xbox Magazine, 2011. január 14. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  14. Ryckert, Dan: Red Dead Redemption: Undead Nightmare (Xbox 360). Game Informer, 2010. október 26. [2011. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  15. Tom Magrino, Eddie Makuch: A Take-Two bevételei 12%-as csökkentek az elmúlt negyedévben. GameSpot. CBS Interactive Inc., 2011. augusztus 8. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  16. Keyes, Rob: Spike Video Game Awards 2010 – Győztesek listája. GameRant.com, 2010. december 12. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]