Playmobil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Playmobil tulajdonképpen egy szerepjáték. Elsősorban 4-12 éves gyermekeknek szól.

Története (röviden)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1974-ben Hans Beck gyermekrajzok alapján megalkotta a figurákat.[1] A kezdetekben 3 fő kategória jelent meg: Indiánok, Lovagok és Építkezés. Az 1 darbos (bliszteres) figuráktól a dobozos készletekig és külön kiegészítőkig. Az első prospektusok mini képregényként mutatták be, hogy hogyan játszható az új játék. A játék igen gyorsan hatalmas sikert aratott és a világ számos országában elkezdődött a forgalmazása. Sokan összetévesztik a LEGO-val, ami szintén egy nagyszerű játék de az teljesen más. Az egy építőjáték elsősorban. Persze Németországban ez már nem így van, ott meglehetősen komoly gyüjtői tábora van és talán nem meglepő, de elsősorban a felnőttek körében. Nem telik el hét, hogy ne lenne valahol Playmobillal kapcsolatos rendezvény, vagy kiállítás.

Itthon Schenk néven gyártották [[1978]] és [[1996]] között a "magyar playmobilt". Ezek minősége jócskán elmaradt az eredetitől. 5 figurás sorok voltak, legelőször még végtagjaik sem voltak hajlíthatóak, hasonlóan az eredeti, kezdetleges Playmobil-figurákhoz, azonban ennek a projektnek nem a teljes utánzás volt a célja, hanem inkább az, hogy abban az időben nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett Magyarországon eredeti Playmobil termékekhez jutni és a kieső piaci rést kívánták pótolni. Később gyártottak várakat, szekereket, ágyúkat sátrakat, sőt seriff hivatalt és egyéb western jellegű épületet. A Schenk végét 1996-ban az idézte elő, hogy külsőleg nagyon hasonlított az eredeti Playmobilhoz és az addigra már a magyar piacra is bevonult német cég pert nyert, így a hazai termékek forgalmazását betiltották.

Jelenleg kapható témák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1.2.3. (1-3 éves gyerekeknek szól), Állatkert, Állatklinika, Autóvilág, Babaház, Cirkusz, Családiház, Dinók, Építkezés, Erdei állatok, Esküvő, Extrém sportok, Fáraók nyomában, Farm, Foci, Halloween, Kalózok, Karácsony, Kertközpont, Kikötő, Kórház és klinika, Lovarda, Manóvarázs Tündérország, Mélytengeri kutatás, Munka a kikötőben, Noé bárkája, Nyaralás, Rendőrség és tűzoltóság, Repülőtér, Római Birodalom, Speciál, Tárolókazetták, Tündérkastély, Tündérmesék, Útépítés, Üzletek, Vadnyugat, Vár, Vikingek, Vonatok

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]