Textilszobrászat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Paverpol szócikkből átirányítva)

A textilszobrászat művészeti alkotások készítése textilanyagok újrafelhasználásával, keményítésével és egyéb adalékanyagok segítségével.

Története[szerkesztés]

A textilszobrászat története visszavezethető a különböző ruházatok keményítése mellett, a textilek ruha-, és lakásdíszként történő felhasználásához. A kreatív díszítés egyik módja a kikeményített textilek alkalmazása. A kreatív technikákban mai napig használják ezeket az eljárásokat kisebb dísztárgyak szilárddá tételére. Pl. ruhadíszek, textilvirágok, csipketojás, csipketál, textil karácsonyfa díszek.[1]

Az alábbi keményítési technikákat ismerjük: cukros víz, ragasztó, hajlakk, textil- és étkezési keményítő, keményítőspray. Ezek a keményítési technikák azonban nem hoznak végleges merevséget. A nedves, párás levegő hatására elveszítik tartásukat. 

A keményítés mellett a 17. századi barokk öltözködésben felfedezhető egy másik technika a ruhák, textilek tartásának javítására. A díszes körgallérokat, magas fejfedőket, parókákat és női szoknyákat töméssel, náddal és drótszállal erősítették meg.[2]

Az 1970-es években új művészeti irányzatként létrejön a textilművészet. 

Gecser Lujza szizál motringok, szövedékek műgyantával történő keményítésével rögzített tipikus „textilmagatartásokat”.[3]

A textilszobrászat Josefine de Roode holland művész által kifejlesztett technikával újult meg. Az új textilszobrászati technika új lehetőséget adott a képzőművészek kezébe. Szobrokat, dekorációkat készíthetnek vele művészek, hobbialkotók egyaránt.

A technika[szerkesztés]

Egy drótváz, egy használt póló és alufólia segítségével egyedi műalkotások hozhatóak létre. Ehhez szükség van egy levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyagra, melyet textil, papír, száraz-virágok, selyem, puha bőr, gipsz, fa, kerámia, kő és egyéb természetes anyagra lehet felhordani, lehetőleg gyors száradási idővel, könnyen kezelhető módon. A szobor kültérivé válik olaj-, akrilfesték vagy lakk felvitele után.

Kiegészítő technikaként a festészet egyes területein is megjelenik.

Alkotók és díjak[szerkesztés]

  • Pungor R. Dóra[4] 2012 az NKOM nívódíja

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Keményítés házilag
  2. Divattörténelem - Barokk. [2014. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 18.)
  3. Kísérleti textil. [2014. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 8.)
  4. Pungor R. Dóra, a textilszobrászat mestere II.. [2014. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 6.)

További információk[szerkesztés]