Pamutgyári tűz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pamutgyári tűz[1][2] néven ismert tűzeset 1977. január 3-án Újpesten, a Magyar Pamutipar Rt. (MPI) gyárának I. sz. fonodájában (Fonó I) és több más épületében bekövetkezett ipari baleset. A 7 órán át tomboló tűz során személyi sérülés nem történt, de – akkori áron – 120 millió forintos anyagi kár keletkezett. A tüzet valószínűleg elektromos szikra okozta.

A baleset körülményei[szerkesztés]

A tüzet 1977. január 3-án, a karácsonyi és újévi üzemszünetet követő első munkanapon, hajnali 2 óra 59 perckor észlelték a gyár fonodájában felfűtést végző technikusok. Bár a tűz keletkezésének pontos okát később sem sikerült kideríteni, a feltételezések szerint a tűz oka „valamelyik fénycsőarmatúra kondenzátorában keletkezett szikra”,[3] majd „a ventilátorlapát kidobott egy parazsat, és az álmennyezetet elborító kóc és textilpor végigégett, mint a lőpor, a lyukakon keresztül egymillió szemben hullott lefelé a tűz – külön balszerencsére a turbinás gépek vázát nem fémből, hanem műanyagból gyártják”.[4]

A tűz oltásában a IV–XV. Kerületi Tűzoltóság munkatársai, a gyári tűzoltóság, valamint a gyár dolgozói vettek részt az Országos Tűzoltó-parancsnokság irányítása alatt. A lángokat 7 órán át tartó küzdelemben, délelőtt 10 órára sikerült eloltani. Megsemmisült a 4000 négyzetméteres faszerkezetű fonócsarnok (a BD fonoda), a hozzá tartozó raktárhelyiség, valamint az előkészítő csarnok egy része, továbbá 39 korszerű fonógép, a bent tárolt nyersanyagok, félkésztermékek. Az anyagi kár elérte a 120 millió forintot.[5]

Az első intézkedések[szerkesztés]

A Magyar Pamutipar ekkor már – 1963 óta – a Pamutnyomóipari Vállalat (PNYV) 1. sz. gyáregységeként működött.[6][7] A tűz a Fonó I-ben tört ki. A központ és a gyáregység vezetősége a legfontosabb tennivalókat lényegében a következőkben határozta meg:[8]

  • A tűzzel érintett helyen dolgozó fonómunkásokat a PNYV más gyáraiban (Keltex, Kistext), hasonló gépekhez kell ideiglenesen áthelyezni, napi oda- és visszaszállításukról az MPI autóbuszokkal gondoskodik. A fonalgyártáshoz szükséges előgyártmányokat (nyújtott szalagokat) az MPI rendszeresen küldi ezekbe a gyárakba.
  • A tűzben sértetlenül maradt, de elszennyeződött gépek tisztítása után ezeken a termelést meg kell indítani.
  • A leégett fonócsarnokot az épület szomszédos részétől válaszfallal kell elválasztani és az ott megsérült tetőt ki kell javítani. A munkálatokhoz a Pamuttextilművek (a PNYV egy másik gyáregysége) segítségül szakembereket küld az MPI-hez.
  • A II. sz. fonodát (Fonó II) részben át kell állítani ugyanolyan típusú fonalak gyártására, mint amik a Fonó I-ben készültek és ugyanebben a fonodában negyedik műszak formájában folyamatos (hétvégén is folyó) munkát kell rendszeresíteni. Ehhez a Fonó I munkásait kell bevonni. Gondoskodni kell arról, hogy az üzemi étkeztetés és a kisgyerekek bölcsődei, óvodai elhelyezése a gyár saját intézményeiben vasárnap is biztosítva legyen.
  • A PNYV a szövöde fonalellátásának biztosítására a vállalat többi fonodájában hétvégi rendkívüli termelő műszakokat fog tartani.

A leégett fonodát újjáépítették, új gépeket szereztek be és 1978. január 3-án, a tűzeset évfordulóján a helyreállított üzemben ismét megindult a munka.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bangha 1987 121-124. o.
  2. Moldova 1986 19. o.
  3. Bangha 1987 123. o.
  4. Moldova 1986 235. o.
  5. Bangha 1987
  6. Hanák 1964 396. o.
  7. Bangha 1987 63. o.
  8. Bangha 1987 124. o.

Forrásjegyzék[szerkesztés]

  • Bangha 1987: Fejes Ferenc, Matóné Bangha Katalin: A nagy tűz, In: A Budaprint PNYV Magyar Pamutipar története, Szerk. Bangha Jenő, Budapest: Budaprint Pamutnyomóipari Vállalat, 1987, 121–131. o.
  • Moldova 1986: Moldova György: A szent tehén. Riport a textiliparról. 2. kiad. Budapest: Magvető. 1986. 19., 235. o. ISBN 963-14-0382-3  
  • Hanák 1964: Hanák Péter, Hanák Katalin: A Magyar Pamutipar története. PNYV, Magyar Pamutipar 1. sz. gyáregysége, Budapest, 1964, 396. o.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]