Pászthy Bea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pászthy Bea
SzületettEger
Házastársadr. Szabó Miklós
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozásacsecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, egyetemi tanár
IskoláiSemmelweis Egyetem
SablonWikidataSegítség

Pászthy Bea (?, Eger[1] - ) csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, klinikai farmakológus és pszichoterapeuta szakorvos, kognitív viselkedésterapeuta és családpszichoterapeuta, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika vezető főorvosa és egyetemi tanára[2]. A gyógyítás és az oktatás mellett a kutatás területén is aktív.

Életrajz[szerkesztés]

A szakember a Semmelweis Egyetemen diplomázott, gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta szakorvos[3], valamint a Magyar Családterápiás Egyesület kiképző családpszichoterapeutája[4]. Emellett kognitív viselkedésterapeuta, kognitív remediációs terapeuta és EMDR terapeuta végzettségekkel is rendelkezik[5]. Hat évig élt és dolgozott Angliában. Édesapja az Eszterházy Károly Egyetem gyakorló iskolájának igazgatója volt, a hetvenes évek elején angol tagozatot indított. Édesanyja szintén pedagógus.[1]

Karrier[szerkesztés]

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermekpszichiátriai és Addiktológiai Tagozatának elnöke[6], a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátria és Társszakmák Társasága vezetőségi tagja, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja, a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciójának alapítója és társelnöke, a Magyar Gyermekorvos Társaság vezetőségének felkért tanácsadó tagja, az ÁEEK Nemzeti Vizsgabizottság Gyermekpszichiátria szakvizsgabizottság elnöke, a Semmelweis Egyetem ÁOK Gyermekpszichiátriai Grémiumának elnöke, a European Union of Medical Specialist, Child and Adolescent Psychiatry (UEMS-CAP) vezetőségi tagja, a European Medicines Agency (EMA) állandó gyermekpszichiátriai szakértője. Az MCC-Mindset Pszichológia Iskola oktatója és fővédnöke, a Mindset Pszichológia pszichológiai tanácsadóközpont fővédnöke[7].

2005-ben létrehozta az első családközpontú Gyermekpszichiátriai és Pszichoterápiás Osztályt a mentális betegséggel küzdő gyermekek gyógyítására a SE I. Gyermekgyógyászati Klinikáján, majd megalapította az első magyar evészavar részleget gyermekek és kamaszok számára. Doktori disszertációját 2007-ben A gyermek- és serülőkori anorexia nervosa pszichoszomatikus jellemzői címmel írta[8]. A gyógyítás mellett segíti a fiatal szakemberek fejlődését, graduális és posztgraduális képzéseket tart, valamint szakmai konferenciákat rendez. Alapítója és szervezője a Háziorvosok Pszichiátriai és Pszichoszomatikus Akadémiájának (HOPPA)[9], a Gyakorlati Gyermekpszichiátria Gyermekorvosoknak továbbképző tanfolyamnak, illetve a Magyar Evészavar Kongresszusnak. Rezidens orvosok és fiatal szakorvosok számára megalapította a Disputa Akadémiát.

Több nemzetközi és hazai együttműködésben vett részt a gyermekek mentális betegségeinek kutatása céljából. Az elmúlt évben Bunford Nórával együtt két jelentős kutatási pályázatot nyertek el (Nemzeti Labor, Nemzeti Agykutatási Program). A kutatási és terápiás érdeklődésének fókuszában az anorexia nervosa és pszichoszomatikus zavarok, valamint a krónikus gyermekgyógyászati betegségek mentális következményei állnak. Emellett elkötelezetten dolgozik azon, hogy a mentális betegség ne legyen stigma, a páciensek könnyebben és szégyenkezés nélkül jussanak szakellátáshoz.

Kezdeményezésére dolgoztak ki húsz gyermekpszichiátriai kórkép terápiás irányelvét, amely a hazai gyermekpszichiátriában jelenleg is iránymutató eljárások gyűjteménye. Dolgozik a gyermekpszichiátriai szakképzés megújításán, jövőbeli tervei között szerepel e képzési program harmonizálása hazánk egyetemei között és az Európai Unión belül is.[5]

2015-ben Pro Familiis Díjat kapott[10], 2021-ben a magyar tudomány kategóriájában Prima Díjjal jutalmazták, valamint Prima Primissima Díjra is jelölték[11]. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító kurátora, a Názáreti Nevelőképző Iskola szakmai vezetője[12]. 2023-ban felterjesztették Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra.[13]

Művei[szerkesztés]

  • „Evészavarok és testképzavarok”, Pászthy Bea, Túry Ferenc, Pro Die Kiadó, 2008 (ISBN: 9789638734891)[14]

Magánélet[szerkesztés]

Szabadidejében férjével „kéktúrázik”, többször járt az El Camino különböző útvonalain[1], a Balaton-felvidéki biokertjét gondozza, illetve képzőművészeti kiállításokra és színházba jár.

Férje Szabó Miklós gyermekorvos, neonatológus professzor, két felnőtt gyermekük és két unokájuk van[5].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Interjú dr. Pászthy Beával. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  2. Semmelweis Kft. - Orvosaink. semmelweiskft.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  3. Semmelweis Kft. - Orvosaink. semmelweiskft.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  4. klock.design: Dr. Pászthy Bea (amerikai angol nyelven). Prima Primissima, 2021. október 20. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  5. a b c Kristóf, Kovács: Kimagasló szakemberekkel bővül Pszichológia Iskolánk oktatói gárdája - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  6. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium új vezetői, tagjai (magyar nyelven). MSOTKE. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  7. Kristóf, Kovács: Kimagasló szakemberekkel bővül Pszichológia Iskolánk oktatói gárdája - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  8. dr. Pászthy Bea doktori értekezése (2007). (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  9. Háziorvosok Pszichiátriai és Pszichoszomatikus Akadémiája X.. www.convention.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  10. Dr. Pászthy Bea Pro Familiis Díjat vehetett át (magyar nyelven). semmelweis.hu, 2015. május 26. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  11. Dr. Pászthy Bea a Prima Primissima díj jelöltje (magyar nyelven). semmelweis.hu, 2021. november 17. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  12. Emőke, Antal: A Názáreti Iskolában holnap megszólal a csengő! (hu-HU nyelven). magnificat.ro, 2022. október 11. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  13. Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály (magyar nyelven). semmelweis.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  14. Evészavarok és testképzavarok (Pászthy Bea (Szerk.) - Túry Ferenc (Szerk.)). Hozzáférés: 2024. április 12.  

Források[szerkesztés]