Országos Érembiennálé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Országos Érembiennále szócikkből átirányítva)

1977-től kétévenként megrendezésre kerülő országos tárlat.

Alapításának legfőbb célja az volt, hogy jöjjön létre a nemzetközi éremművészeti életben jelentős rangot kivívott hazai alkotók számára egy önálló, rendszeres, magyarországi bemutatkozási lehetőség. Itt minden páratlan évben a szakma és a nagyközönség elé tárhatják az éremművészet terén alkotott új munkáikat, közszemlére bocsáthatják a területen elért eredményeiket. Lehetőség nyílik a szakma képviselőinek a személyes találkozásra, megismerhetik egymás érmeit, folyamatosan figyelemmel kísérhetik, az új törekvéseket. A kiállítás a mai napig töretlenül magas színvonalon mutatja be a hazai képző- és iparművészek éremművészeti alkotásait.

A kiállítás ideje alatt, szintén a Lábasházban, az előző biennále fődíjasának önálló tárlata látható.

A díjazott művészek alkotásaiból minden biennálét követő (páros) évben csoportos kiállítás nyílik a Lábasházban.

Alapítók[szerkesztés]

Helyszín[szerkesztés]

Lábasház (Soproni Múzeum) Cím: 9400 Sopron, Orsolya tér 5.

Látogatható[szerkesztés]

Minden páratlan évben a nyári hónapokban, június végétől augusztus elejéig.

Részvétel[szerkesztés]

A kiállításra minden hazai hivatalosan elismert országos hatókörű művészeti szervezet (MAOE, MKISZ, FKSE, FISE) tagjai, ill. a felsőfokú művészeti iskolák hallgatói adhatnak be maximum 10-10 (2009 óta 8-8) éremoldalt. Az így beérkezett művek közül, neves művészek- és művészettörténészekből álló zsűri válogatja ki a kiállításra kerülő anyagot. Szintén ez a testület, kiegészülve a díjadományozók képviselőivel, szavaznak a díjak odaítéléséről.

Díjak[szerkesztés]

A méltán nemzetközi hírű tárlat megnyitó ünnepségén kezdetektől fogva több (8-12) díjat adnak át. Ezek közül a két legjelentősebb elismerés, ami minden alkalommal átadásra került, és a mai napig a hazai éremművészek számára a – Ligeti Erika-díj mellett –, legrangosabb kitüntetés:

További információk[szerkesztés]