Odó nyugati frank király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Odo nyugati frank király szócikkből átirányítva)
Odó


Francia király
Uralkodási ideje
888. február 29. 898. január 3.
Koronázása
888. február 29., Compiègne
ElődjeII. Károly
UtódjaIII. Károly
Életrajzi adatok
UralkodóházRobertians
Született852[1]
Neustria
Elhunyt898. január 3. (46 évesen)
La Fère
NyughelyeSaint-Denis-székesegyház
ÉdesapjaErős Róbert
ÉdesanyjaAdelaide Tours
Testvére(i)
HázastársaTroyes-i Théodrate
GyermekeiArnulf
Guidó
A Wikimédia Commons tartalmaz Odó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Odó vagy Eudes (852La Fère, 898. január 3.) Párizs grófja, nyugati frank uralkodó 888-tól haláláig. Erős Róbertnek, Anjou és Blois grófjának volt a fia Tours-i Adelaide-tól.

Életpályája[szerkesztés]

Odó Erős Róbert frank herceg, neustriai őrgróf legidősebb fia volt. Apja halála után, 866-ban II. Károly nyugati frank király Hugó apátnak adta az őrgróf címét, Odo pedig 882–883 között Párizs grófja lett, egyúttal ő volt a Tours-i Szent Márton kolostor laikus apátja is. 886. május 12-én Hugó apát meghalt, és Odo lett a neustriai őrgróf. Párizs viking ostroma idején mutatott bátorságáért a nyugati frankok királyukká választották, miután a korábbi uralkodót, II. (Kövér) Károlyt elmozdították pozíciójából. Compiègne-ben koronázta meg 888 februárjában Walter, Sens érseke.

Koronázása után tovább harcolt a normannokkal, és Montfauconnál le is győzte őket, de nem sokkal később belharcba keveredett az Együgyű Károly trónigényét támogató nemesekkel. 889-ben és 890-ben Odó privilégiumokat biztosított Manresa grófságnak: mivel a mórok által támadott határvidéken volt, grófja jogot kapott, hogy védelmi célú tornyokat, ún. manresanákat építhessen.

Odó a keleti frank Karintiai Arnulf támogatását kereste, ő azonban 894-ben Együgyű Károly mellett állt ki. Három év küzdelem után Odónak egyezségre kellett jutnia riválisával, és át kellett adnia neki egy területet a Szajnától északra. La Fère-ben halt meg 898 elején, és a trónon Károly követte.

Felesége a 868-ban született Troyes-i Théodrate volt. Két közül Arnulf 885 körül, Guy 888 körül született, és egyikük sem élt tizenöt évnél tovább. Troyes-i Théodrate 903-ban hunyt el 35 évesen, öt évvel férje után.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eudes de France

Források[szerkesztés]

  • Ernest Lavisse, Histoire de France, tome ii. (Paris, 1903)
  • E. Favre, Eudes, comte de Paris et roi de France (Paris, 1893).


Előző uralkodó:
II. Károly
Frank király
nyugaton 888898
Következő uralkodó:
III. Károly