M·CORE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az M·CORE egy kis fogyasztású, RISC-alapú mikrovezérlő architektúra, a Motorola (most Freescale) fejlesztésében, amelyet beágyazott rendszerek alkalmazásaiban való felhasználásra terveztek. Bevezetése 1997 végén történt. Az architektúra a 32 bites belső adatutat 16 bites utasításokkal kombinálja,[1] és négyfokozatú utasítás-futószalagot tartalmaz. A kezdeti megvalósítások 0,36 mikronos eljárással készültek, és 50 MHz-es órajelen futottak.

Az M·CORE processzorok[2] felépítésükben a Princeton- avagy Neumann-architektúrát követik, amelyben a program és az adatsín közös, és az adatmemóriában elhelyezett utasítások végrehajtása megengedett. A Motorola tervezői az M·CORE processzorokat alacsony fogyasztású és nagy kódsűrűségű processzoroknak tervezték.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. microRISC Engine, Programmers Reference Manual, Revision 1.0. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 30.)
  2. MCore2114, 2113, 2112, Advanced Information. [2014. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 30.)
  3. M•CORE Architectural Brief Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben. 1997.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a M·CORE című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]