Minőség 4.0

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Minőség 4.0 mint fogalom hivatkozás az Ipar 4.0-ra, a negyedik ipari forradalomra, olyan kritikus technológiai változásokkal, amelyek kiterjednek az adatok, az elemzés, a hálózatba köthetőség, a méretezhetőség és az együttműködés fejlődésére. Az Ipar 4.0 új módokon köti össze az embereket, a gépeket és az adatokat, és demokratizálja a korábban csak kevesek számára hozzáférhető technológiákat.

A Minőség 4.0 szorosan összehangolja a minőségmenedzsmentet az Ipar 4.0-val, hogy lehetővé tegye a vállalati hatékonyság, a teljesítmény növelését, az innovációt. A Minőség 4.0 alapkoncepciója a minőségmenedzsment gyakorlati alkalmazásainak összehangolása az Ipar 4.0 által létrejövő lehetőségekkel, hogy segítse a szervezeteket a működési kiválóság felé törekvésben.

A Minőség 4.0 ötvözi az új technológiákat a hagyományos minőségi módszerekkel, hogy új optimumot érjen el a működési kiválóság, a teljesítmény és az innováció terén. Az új technológiák közé tartozik a gépi tanulás/mesterséges intelligencia, a hálózatba kapcsolt eszközök és műveletek, az együttműködés olyan új formái, mint a közösségi média és a blokklánc, a Big Data, a felhőalapú számítástechnika, valamint az olyan új alkalmazások, mint a kiterjesztett/virtuális valóság.

A Minőség 4.0 nem váltja fel a hagyományos minőségi módszereket, hanem épít rájuk és továbbfejleszti azokat.

Források[szerkesztés]

  • What is Quality 4.0? Jacob, Dan: What is Quality 4.0? (amerikai angol nyelven). blog.lnsresearch.com. (Hozzáférés: 2021. december 22.) lnsresearch.com
  • Quality 4.0: The Future of Quality?Quality 4.0: The Future of Quality? (amerikai angol nyelven). Juran, 2019. június 15. (Hozzáférés: 2021. december 22.) Juran
  • Jacob, Dan: What is Quality 4.0? (amerikai angol nyelven). blog.lnsresearch.com. (Hozzáférés: 2021. december 22.)
  • Quality 4.0: The Future of Quality? (amerikai angol nyelven). Juran, 2019. június 15. (Hozzáférés: 2021. december 22.)
  • Research, L. N. S.: Quality 4.0 eBook (angol nyelven). blog.lnsresearch.com. (Hozzáférés: 2021. december 22.)

További információk[szerkesztés]