Mazsorett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mazsorett Magyarországon: a zichyújfalui mazsorettcsoport fellépése a község falunapján
Színpadi mazsorett-előadás
Utcai mazsorett-előadás

A mazsorett egy olyan műfaj, amely a zenés tánchoz áll a legközelebb. A leggyakrabban parádékon vagy kulturális események keretében látható. A mazsorett egy olyan botforgató lány, aki egy koreográfiát mutat be egyedül vagy mazsorett csoportban, rendszerint egy fúvószenekar társaságában. A cheerleader európai megfelelőjének is tekinthető.

A mazsorett koreográfiák botos, pom-pomos, zászlós vagy show kategóriába tartozhatnak.A versenyeken is ezek, a korosztály és a koreográfiákon belüli műfajok szerint kategorizálják az előadásokat. A legkisebb korosztály 0-6 éves korig a mini, ez után jön 12 éves korig a kadét, 16 éves korig a junior és e fölött a senior. De ez szövetségenként eltérő lehet. A pontozásban számít, hogy versenyző mazsorett, vagy mazsorett csoport bele tette-e a korosztályában kötelező elemeket a koreográfiába, a ruha és a zene összhangja, az alakzatváltások kivitelezése. Országos versenyre az a személy illetve csoport mehet, aki a megyei versenyen első lett. Megyein bárki indulhat, illetve twirling műfajban csak az, aki részt vett a verseny előtti szemináriumon.[forrás?] Ez szövetségenként eltérő.

A twirling egy a mazsorettből alakult sport. Az egyik magyarországi szakszövetség szerint a twirling versenyen 25 előre meghatározott elemből kiválasztott 5, 10, 15 stb. elemből lehet indulni. Külön kategória itt a sporttwirling, melyben a kötelező elemeket különböző akrobatikai elemekkel kell bemutatni (pl.: ollózás, spárga, híd stb.).[forrás?]

Magyarországon több szervezet foglalkozik a mazsorett műfajjal. A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség fogja össze a zenekari és mazsorett tagszervezeteket, különböző szintű találkozókat, fesztiválokat, versenyeket, minősítéseket szervez.

A Magyar Majorette Szövetség tevékenysége:

  • részt vesz az International Association of Majorette-Sport versenyeztetési rendszerében,
  • továbbképzéseket szervez edzők és tanítványok számára,
  • "mazsorett-oktató" tanfolyamot indított... stb.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]