Magyar Szociális Zöld Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Szociális Zöld Párt
Adatok
ElnökStekler Ottó

Alapítva1995. december 22.

Ideológia„antipárt”, harmadik utasság
Politikai elhelyezkedéscentrizmus
Hivatalos színeizöld
Weboldala

A Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP, rövidebb nevén Zöld Párt) megszűnt társadalmi szervezet, párt.

Története[szerkesztés]

1995. december 22-én fiatalok alapították, hogy megmutassák, „a politika nem csak a komoly emberek játékszere”. Pártparódiaként indult a korabeli pártok kigúnyolására, csakúgy, mint a Kétfarkú Kutya Párt 2005-ben, de a Zöld Párt mára már valós párttá alakult, melynek programja az emberi butaság miatt bekövetkezett magyarországi károk és hibák kijavítása a humor, mint segédeszköz felhasználásával. Céljuk bebizonyítani, hogy vannak még az országban olyan emberek, akik nem hajlandóak a populista tömegpártokra szavazni.

A párt Polgár Tamás támogatása és szokatlan médiaszerepléseik (gerillamarketing) révén került újra a köztudatba. 2006-ban a magyar választási rendszer elleni tiltakozásul, mely szinte lehetetlenné teszi a kis pártok bejutását a parlamentbe, ajánlócéduláikat a leadás napján elégették. A Magyar Szociális Zöld Párt nem tévesztendő össze a Magyarországi Zöld Párttal, melynek rövidítése Zöldek, 1989-ben alapították és Medveczki Zoltán az elnöke.

Hitvallásuk[szerkesztés]

„Valljuk, hogy Magyarországot nem ilyen vagy olyan ideológiák sodorták oda, ahol van, hanem az emberi hülyeség és korlátoltság, ami egyre riasztóbb méreteket ölt.”

„A hatalom komoly, az állam merev, a politikusok meg tudjuk milyenek. Azt hiszik, pozíciójuk örök, hatalmuk megingathatatlan. Mi lenne, ha mégis megingatnánk? Úgy, ahogyan nem számítanak rá – humorral?”[1]

A párt rövid leírása[szerkesztés]

A Magyar Szociális Zöld Párt nemzetvédő, jövőbetekintő, a valós emberi értékeket és szükségleteket alapul vevő, a nemzetért, annak környezetéért és jövőjéért küzdő független párt.

Részt szeretne venni az országos és helyi politika alakításában, az országgyűlési és önkormányzati választásokon. Együttműködést keres a hasonlóan gondolkodó és cselekvő hazai valamint határainkon túli szervezetekkel.

Megjegyzések[szerkesztés]

  • A Zöld Párt sem célkitűzéseiben, sem más formában nem azonos az Európában létező más zöld pártokkal
  • A párt nevében a szociális szó szerepel, nem a szocialista, világnézetük egyetlen politikai ideológiához sem köthető.
  • Nevének eredete: a technikai környezetvédelem helyett a politikai-társadalmi megújulás hangsúlyozása, amelyet Herbert Gruhltól származtatnak.

Választási eredményei[szerkesztés]

év eredmény mandátumok szavazók száma Parlamenti szerepe
1998 0,05% 0 2 137 nem jutott be
2002 nem indult
2006 nem indult

Megjegyzések

  • 2002-ben nem tudott elegendő kopogtatócédulát összegyűjteni a jelöltállításhoz
  • A Fővárosi Bíróság 2008. év december hó 30-i határozata szerint a Ferencvárosi választáson nem indulhat a Zöld Párt jelöltje, mert az általa leadott 1165 db ajánlószelvényből 1152 db érvénytelennek bizonyult.[2]

Források[szerkesztés]

  1. www.zoldpart.hu. [2006. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. február 13.)
  2. VÁLASZTÁS 8.Kpk.46.205/2008/2. Fővárosi Bíróság 8.Kpk.46.205/2008/2.[halott link]