Magyar Országos Tűzoltó Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Széchenyi Ödön (Rusz Károly metszete)

A Magyar Országos Tűzoltó Szövetség[1](rövidítése: MOTSZ) az 1870-es évek elején alakult meg Széchenyi Ödön gróf elnökletével.

Megalakulása[szerkesztés]

Gróf Széchenyi Ödön – angliai tapasztalatai hatására – felismerte a tűzvédelem honi megszervezésének szükségességét és 1862-ben megkezdte a szervezést. Széchenyi kezdetben az önkéntes tűzoltóság meghonosítása mellett foglalt állást és minden erejével az önkéntes tűzoltótestület megszervezésén fáradozott, ugyanakkor elfogadta, hogy a tűzoltó szertárnok és gépész kapjon fizetést, a gépek takarítására pedig hat szolgát fogadjanak fel.

Az önkéntes egylet megalakulása után valóban fogadott fel szolgákat – akik egyenruhát is kaptak – a szerek és felszerelések takarítására, karbantartására. Mivel azonban a nappali szolgálat ellátása nem volt biztosítva, a gróf belátta, hogy az önkéntes tűzoltóegylet egyedül nem lesz képes megfelelő és kifogástalan módon ellátni a tűzoltói szolgálatot, már 1869-ben javasolta a hivatásos városi tűzoltóság felállítását. A tanács megértéssel fogadta előterjesztését, pártolóan vitte a közgyűlés elé, és annak hozzájárulásával megkezdhette a szervezést. 1870-ben – néhány nap eltéréssel – megalakult a budapesti önkéntes tűzoltótestület és a fővárosi hivatásos tűzoltóság gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésével és József főherceg védnöksége alatt. Időközben a soproni tűzoltók mozgalma, amit az országos tűzoltó szövetség létrehozására irányult Pestet is elérte. A mozgalmat gróf Széchenyi Ödön is felkarolta. Így történt, hogy a soproniak beleegyezésével 1870. december 5-re Pestre hívták össze a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség alakuló közgyűlését.[2]

Működése[szerkesztés]

Célja a tűzoltói intézménynek egyenlő elvek szerinti fejlesztése Magyarországon. Budapesten székelő központi választmánya a minisztérium tűzrendészeti szakközege volt. Két évenként versenygyakorlatokkal és gépkiállítással egybekötött kongresszust tartott hazánk különböző pontjain.[3] Első elnöke gróf Széchényi Ödön volt. József főherceg védnöksége alatt állt. Tagtestületeinek száma 700 volt.[4] A szövetség tagja lehetett minden tűzoltó testület; a vármegyei tűzoltó-szövetségek[5] a Szövetség alosztályait képezték; elnökeik a központi választmánynak hivatalból tagjai lettek.

Szolgálati érem[szerkesztés]

[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. eredeti helyesírással Magyar országos tűzoltó-szövetség
  2. a b Archivált másolat. [2015. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 1.)
  3. Pest-Budán 1871-ben, Sopronban 1874-ben, Aradon 1876-ban, Iglón 1878-ban, Pozsonyban 1880-ban, Zalaegerszegen 1882-ben, Selmecbányán 1884-ben, Fiuméban 1887-ben, Székesfehérvárott 188-en9, Sopronban 1891-ben, Szabadkán 1893-ban, Kolozsvárott 1895-ben, Budapesten 1896-ban
  4. A Pallas nagy lexikona
  5. szám szerint 20

Források[szerkesztés]