Magyar Mozgókép Közalapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Mozgókép Közalapítvány
Alapítva1998
Megszűnt2012
JogutódNemzeti Filmintézet
SzékhelyBudapest VI. kerülete
A Magyar Mozgókép Közalapítvány weboldala

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKK) az a szervezet, amely a filmtörvény szerint az állami költségvetésben a filmipar támogatására előirányzott összegek, illetve az egyéb forrásokból származó, ugyanezt a célt szolgáló bevételek elosztását végzi.

Alapcéljai a magyar filmek elkészítésének, terjesztésének és megőrzésének támogatása minden műfajban, a magyar filmművészet külföldi és az egyetemes filmművészet magyarországi terjesztésének segítése, illetve a magyar filmszakma képviselete belföldön és külföldön. Feladata a határon túli magyar filmművészet támogatása és képviselete is. AZ MMKK dolgozza ki a forráselosztás pályázati elveit és a pályázati naptárat.

A Közalapítványt 1998-ban hozta létre a kormány és a filmszakma 26 szervezete, az 1991-ben alapított Magyar Mozgókép Alapítvány jogutódjaként.

Az MMKK székhelye: Budapest, 1068 Városligeti fasor 38. Adminisztratív feladatait a Nemzeti Filmiroda látja el és ennek költségvetésében szerepelnek az MMKK működéséhez szükséges források is.

A kuratórium mellett hat szakkollégium működik: játékfilmes, animációs, dokumentumfilmes, filmterjesztési, tudományos-ismeretterjesztő, illetve a Kutatási, Képzési, Kísérleti film, Könyv- és Folyóirat Kiadói Szakkollégium.

Kuratórium[szerkesztés]

Vezető testülete a kuratórium, amelynek elnökét és tagjait az alapítók jelölik és a kormány hozzájárulásával a kultuszminiszter nevezi ki.

2006–2010:

Elnöke Grunwalsky Ferenc, tagjai: Dr. Baán László, Dr. Benedek András, Dr. Bod Péter Ákos, Dr. Csányi Vilmos, Donáth László és Simó György.

2010–2014:

Elnöke Kőrösi Zoltán, tagjai: Dr. Baán László, Bakonyi Veronika, Bognár Attila, Durst György, Foktői János, Dr. Kovács Árpád.

Tájékoztató a Magyar Mozgókép Közalapítvány jogutód nélküli megszüntetéséről[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]