Médiafigyelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A médiafigyelő szolgáltatásban - amely segít a személyeknek, cégeknek megkeresni a velük vagy versenytársukkal foglalkozó médiamegjelenéseket - használatos szakkifejezések:

Definíciók[szerkesztés]

média-megjelenés[szerkesztés]

Az elemzés alapegysége a média-megjelenés, melyet különböző szempontok alapján értékelnek és súlyoznak a szakemberek. Egy média-megjelenést képez például egy online, vagy egy nyomtatott cikk, egy rádióban vagy tévében elhangzó híradás, vagy egy háttérbeszélgetés.

kommunikációs tevékenység[szerkesztés]

A személy vagy cég média-megjelenéseit vizsgálja a hír eredete szempontjából. Kezdeményező kommunikáció esetén önálló bejelentésről beszélhetünk, reagálás esetén a személy egy külső kommunikációs aktor üzenetére válaszol vagy interjút ad, míg semleges kommunikáció esetén csak a megjelenés tárgya, így nem alakítja azt.

aktív kommunikáció által generált megjelenések[szerkesztés]

Aktív kommunikációról beszélhetünk, ha a személy vagy cég cselekvése generálja a megjelenést kezdeményezőként vagy reagálóként.

polaritás[szerkesztés]

A média-megjelenés valószínűsíthető hatása a személy vagy cég társadalmi megítélésére. Pozitív értékelés esetén a megjelenés várhatóan kedvező irányba befolyásolja a médiafogyasztók véleményét, negatív esetén ezzel ellentétes hatást vált ki, míg semleges értékelés esetén nem befolyásolja azt.

print AVE-érték[szerkesztés]

A nyomtatott sajtóban megjelent cikk terjedelme és adott újság hirdetési áraiból számított reklámegyenérték forintban kifejezve. Megmutatja, hogy mennyibe került volna a pozitív hírt fizetett hirdetésként feladni listaáron számolva. Számítását csak aktívan kommunikált, pozitív polaritású hírek esetén érdemes elvégezni.

print terjesztési adat[szerkesztés]

Nyomtatott sajtótermékek esetén megmutatja, hogy adott újságot átlagosan hány példányban terjesztenek.

honlap látogatottsága[szerkesztés]

Megmutatja, hogy egy honlapot átlagosan hányszor használtak naponta..

Véleményárfolyam[szerkesztés]

A Neticle által bevezetett mérőszám, mely egy kulcsszó (márka, termék, téma, személy) megítélését hivatott számszerűsíteni. A tőzsdei árfolyamhoz hasonlóan folyamatosan, real-time változó mutató, mely a tartalmak polaritásából számítja ki szoftveresen, közel emberi pontossággal a vizsgált kulcsszó internetes megítélését.

hírérték[szerkesztés]

Médiafigyelő cégek Magyarországon[szerkesztés]

Források[szerkesztés]