Les Revenants (filmzene)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mogwai
Les Revenants
filmzene
Megjelent2013. február 25.
Stílusposztrock
Nyelvangol
Hossz50:11
KiadóRock Action Records
ProducerMogwai
Kritikák
Mogwai-kronológia
Les Revenants
(2012)
Les Revenants
(2013)
Rave Tapes
(2014)
Mogwai filmzene-kronológia
The Fountain
(2006)
Les Revenants
(2013)
Atomic
(2016)
SablonWikidataSegítség

A Les Revenants a Mogwai harmadik filmzenei albuma, amelyet 2013. február 25-én adott ki a Rock Action Records.

A lemez a Visszajárók tévésorozathoz készült.

Történet[szerkesztés]

Felvétel[szerkesztés]

A zenekar korábban két filmhez (Zidane: A 21st Century Portrait és A forrás) is szerzett zenét, ezek pedig album formájában 2006-ban meg is jelentek. Daniel Ross, a BBC szerzője szerint a lemez „pont olyan, mint egy következő Mogwai-album”.[1] A posztrock és a zombikkal kapcsolatos filmek a Godspeed You! Black Emperor által játszott, a 28 nappal későbben feltűnt dallal fonódtak össze. Habár a Visszajárók a zombikkal kapcsolatos film, azok nem archetipikus zombik.

A Mogwait a sorozat készítői keresték meg; John Cummings ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

Nem tudtuk, milyen lesz az általános hangzás. Néhány sornyi szöveget láttunk angolul, de a többi nem volt lefordítva, így a sötétben tapogatóztunk, de ők tudták, mit akarnak, így az általunk elküldött anyagokból végül különbözőket válogattak.
– John Cummings[2]

A FACT magazinnak adott interjúban a Mogwai tagjai elmondták, hogy nem tudták, milyen pontosan a sorozat. Egy rövid bevezetőt láttak, ezután néhány promóciós anyagot küldtek a rendezőknek, akiknek ezek tetszettek. A bandatagok a dalok elkészültéig nem ismerték az epizódok tartalmát. Mivel a számokat a forgatás közben játszották le, a rendezők úgy értelmezték azokat, „mintha annyira átéreznék a film szereplőjeként, mint közreműködőjeként”; ezért a Mogwai ezt „aktív filmzenének” hívja.

A zenekar próbált a sorozathoz illő zenét összeállítani, próbáltak „Mogwai lenni, de a horror témakörén belül”. Az együttessel kapcsolatot tartó producerek egyre több és több nyersanyagot kaptak. A Mogwai tagjai ezzel kapcsolatban a következőket mondták:

Megkaptuk a szöveget, majd a helyszínek, később pedig a szereplők fotóit. Miután összeállt a fejünkben, elkezdték mondogatni, hogy „a következő dalnak ehhez a jelenthez kell illeszkednie. Több dalra van szükségünk a jelenet közzétételéhez”, és hasonlók.
– Mogwai

A számokat két különböző alkalommal vették fel; egyszer az első négy epizódhoz, később pedig a másik négyhez. Igyekeztek „nem szokványos” filmzenét létrehozni. Próbáltak egyszerre nyugtató és nyugtalanító dalokat alkotni; a rockosabb elemeket annak ellenére kerülték, hogy tudták, a sorozatban több akciójelenet is van. Ezzel kapcsolatban az együttes a következőket nyilatkozta:

Annyi szabadságot kaptunk, hogy nem is vettük észre, más projektjén dolgozunk.
– Mogwai

A dalok stílusa miatt nézeteltérésekbe keveredtek a sorozat készítőivel, mivel ők pörgős számokat szerettek volna.[3] Ahol a műsor megkívánta, a We’re No Here-ből használtak fel részleteket. Az együttes tagjai saját bevallása szerint élvezték a munkát, és elvállalták a második évad zenei aláfestésének elkészítését is.[4]

Kiadás[szerkesztés]

Az együttes a kezdetektől fogva ki szerette volna adni munkáját.[3] 2012 decemberében négy dalt kiadtak középlemez formájában. Ugyan elsősorban digitálisan érhető el, 2013 januárjában saját kiadójukon keresztül[5] korlátozott példányszámban 10”-es formátumban is megjelent.[6] A letölthető változatot a Visszajárók utolsó epizódjainak vetítésével egy időben jelentették meg,[7] a teljes lemez megjelenésének idejére pedig a korlátozott példányszámú hanglemez elfogyott.[8]

A végső kiadást 2013. február 25-én adta ki a Rock Action Records az Egyesült Királyságban, és a Sub Pop az Amerikai Egyesült Államokban. CD, hanglemez és digitális formátumban érhető el. Néhányan megjegyezték, hogy a lemez a sorozatbeli zenékhez képest több dalt tartalmaz; valójában a teljes filmzenét újravették, így a kettő között nincs sok átfedés.[4]

Számlista[szerkesztés]

Az összes dal szerzője a Mogwai, kivéve a What Are They Doing in Heaven Today? című dalé, amely a Charles Albert Tindley által írt Washington Phillips-szám feldolgozása. 

  Cím Hossz
1. Hungry Face 2:24
2. Jaguar 2:19
3. The Huts 4:02
4. Kill Jester 3:30
5. This Messiah Needs Watching 4:37
6. Whisky Time 1:40
7. Special N 3:49
8. Relative Hysteria 3:41
9. Fridge Magic 3:23
10. Portugal 4:02
11. Eagle Tax 3:22
12. Modern 2:49
13. What Are They Doing in Heaven Today? 5:52
14. Wizard Motor 4:41
50:11

Fogadtatás[szerkesztés]

Az AllMusic kritikusa, Heather Phares szerint a lemez „bensőséges, gyenge fényességével” felülmúlta a várakozásokat. Megjegyezte, hogy az album dalai különböznek a Mogwai korábbi alkotásaitól, így még a legdrámaibb számoknál sem tapasztalható a Hardcore Will Never Die, But You Will lemezen jelen lévő „robbanásszerű” hatás.

A The Independent írója, Andy Gill szerint az album visszafogott, amely a feladat jellegének tudható be.

Phares szerint továbbá a Les Revenants „nem hívja fel magára feleslegesen a figyelmet, és hangulatot teremt ahelyett, hogy kierőszakolná azt”. A Pitchfork Mediának író Laura Snapes szerint a lemez inkább nyugtalanító, mint drámai vagy horrorisztikus, és ez illik a sorozathoz, de ezenfelül úgy gondolja, hogy nem kell a sorozatot ismerni a dalok kedveléséhez. Ugyanezt gondolja Ally Carnwath, a The Observer munkatársa is: szerinte az album egyszerre szomorú és nyugtalanító, de ugyanakkor melegséget is sugároz.

Simon Price, a The Independent másik kritikusa már kevésbé volt megelégedve a lemezzel, de ő is azt gondolja, hogy megfelelően átadja a tévéműsor melankolikus, nyugtalanító hangulatát.

Közreműködők[szerkesztés]

Mogwai[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

  • Tony Doogan – producer, keverés
  • Niall McMenamin – producer, hangmérnök
  • Frank Arkwright – maszterelés
  • Washington Phillips – inspiráció

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Daniel Ross: Mogwai Les Revenants Review (angol nyelven). BBC, 2013. (Hozzáférés: 2017. május 31.)
  2. Chris Martins: Mogwai Release Haunting Score for French Zombie Show ‘Les Revenants’ (angol nyelven). SPIN, 2012. december 21. (Hozzáférés: 2017. május 31.)
  3. a b Lauren Martin: Screen test: Mogwai on Les Revenants, Zidane, and why you “won’t catch our music at a Tory conference” – 2. oldal (angol nyelven). FACT, 2013. július 16. (Hozzáférés: 2017. május 31.)
  4. a b Lauren Martin: Screen test: Mogwai on Les Revenants, Zidane, and why you “won’t catch our music at a Tory conference” – 1. oldal (angol nyelven). FACT, 2013. július 16. (Hozzáférés: 2017. június 1.)
  5. Laurie Tuffrey: Mogwai Release Les Revenants EP Digitally (angol nyelven). The Quietus, 2012. december 17. (Hozzáférés: 2017. május 31.)
  6. Robin Murray: Mogwai Release 'Les Revenants' EP Digitally (angol nyelven). Clash, 2012. december 18. (Hozzáférés: 2017. május 31.)
  7. Les Revenants EP - Digital Version Available Now (angol nyelven). Mogwai, 2012. december 17. (Hozzáférés: 2017. június 1.)[halott link]
  8. Les Revenants (angol nyelven). Mogwai. [2013. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Les Revenants (album) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]