Kalmus József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmus József
Pályafutás
Műfajoktáncdal, pop, pop-rock, beat
Hangszerének
SablonWikidataSegítség

Kalmus József énekes.

Élete[szerkesztés]

Már gyerekként énekelt. Apja és idősebb bátyja - Expressz, Studió 11 tagjai, profi zenészek voltak. Idősebb bátyja, Pál gyermekei szintén folytattak zenei tanulmányokat.

Autodidakta módon zenélt. Megtanult szaxofonozni és dobon játszani.

1972-ben a Ki mit tud?-on szólistaként indult, a Virginia együttes kísérte Szigeti Edittel. Országos középdöntőig jutott. Az 1972-es Táncdalfesztiválon önálló előadóként indult, ahol Bágya AndrásSzécsi Pál Féltékenység című dalát adta elő. a dal kislemezre is került[1].

Az M7 együttes egyik alapító tagja volt Kisfaludy Andrással (Kex), Tihanyi Gyulával és Rusznák Ivánnal együtt[2].

Az M7 együttessel itthon és külföldön egyaránt turnézott.

1983 őszén megalakult a Nino együttes, "New Romantic" stílusú együttes, melyben már szerzőként is közreműködött. 1987-ben vendéglátó szektorra cserélték a hazai bizonytalan kilátásokat. Rövid idővel később feloszlottak.

1992-ben meghívást kapott Felkai Miklós gitárostól éppen épülő blues-rock együttesébe. Fesztiválokon, rock- és blues-kocsmákban zenéltek. 1997-ig "Felkai Blues Brothers" néven működtek[3].

Turnézott más zenészekkel, énekesekkel is – többek között – Zalatnay Saroltával.

1997-től – énekesként – a Felkai Jam együttes tagja lett. Több száz koncertet adott már a zenekar, a legkisebb kocsmáktól a legnagyobb helyekig, például a Tabánban, a Petőfi Csarnokban, a Sziget kis- és nagyszínpadán, Efott-on, a Paksi Blues Fesztiválon, különböző motoros és egyéb fesztiválokon.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]