Kályhacső rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mérnöki tudományokban és a számítógép-programozásban a kályhacső rendszer egy olyan rendszer pejoratív megnevezése, aminek megvan a lehetősége arra, hogy információkat vagy funkcionalitást osszon meg, de nem teszi. A kifejezés azt a képet idézi fel, hogy kályhacsövek nyúlnak egy épület fölé, és külön-külön működnek. Ennek egyszerű példája, ha külön-külön kérnek felhasználói nevet és jelszót, ahelyett, hogy közös hitelesítést használnának.

A kályhacsövek olyan rendszerek, amelyeket speciális problémák megoldására készítettek. Jellemzőjük a korlátozott fókusz és funkcionalitás, és az, hogy nehezen lehet tőlük információhoz jutni.[1]

Általában antimintáknak tekintik, melyeket már létező, legacy rendszerekben találnak. Ennek oka a kód újrahasználásának hiánya, következménye pedig a szoftver törése, mivel a potenciálisan általánosabb függvényeket csak szűkebb bemenetekre használják.

Bizonyos esetekben akár előnyös is lehet, mivel függőlegesen integrálják egy nagyobb rendszerbe, és elkerülhető vele a függőségi pokol.[2] Például a Microsoft Excel csapata saját C fordítót alkotott, ami segítette a határidők betartását, a jó minőségű kód készítését, és kis, keresztplatformos kódot hozott létre.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DOE. Committee to Assess the Policies and Practices of the Department of Energy, Improving Project Management in the Department of Energy, National Academy Press, Washington, D.C., 1999, page 133.
  2. a b Joel on Software, "In Defense of Not-Invented-Here Syndrome", by Joel Spolsky, October 14, 2001

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stovepipe system című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.