Júgengaisa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A júgengaisa (有限会社; Hepburn: yūgen gaisha vagy yūgen kaisha?; angol nyelvterületeken gyakran Y.K. vagy Co., Ltd. alakban rövidítve)[1] japán gazdasági társaság-típus.

A júgengaisa fogalmát az 1940-es korlátolt felelősségű társaság-törvényben (有限会社法?) határozták meg, alapját a német Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) adja. A 2006. május 1-jén életbe lépő cégtörvényben a júgengaisát az amerikai limited liability company (llc) fogalmán alapuló gódógaisával váltották. A törvény bevezetése óta nincs lehetőség új júgengaisák bejegyzésére, azonban a korábban bejegyzett, működő júgengaisák speciális szabályoknak megfelelő kabusikigaisákként működnek tovább.[2]

Az, hogy a fogalmat júgengaisa vagy júgenkaisa alakban ejtik függ a helyi dialektustól és a cégvezetők döntésétől. Ugyan a sztenderd japán nyelvváltozatban a júgengaisa alakban szerepel, azonban annak alfabetikus rövidítése mindig az Y.K.

Felépítés[szerkesztés]

A 2005-ben érvényben levő törvények szerint a júgengaisáknak legfeljebb 50 részvényese, azaz „tagja” (社員; sain; Hepburn: shain?) lehet. A tagok legalább 3 millió japán jen tőkehozzájárulásra kötelesek, melyben minden egyes tőkerészesedésnek (持分; mocsibun; Hepburn: mochibun?) legalább 50 000 japán jent kell érnie. A minimális tőke összege jóval megengedőbb mint a kabusikigaisák 10 millió japán jenes minimuma. A júgengaisák ezen felül, a kabusikigaisákkal szemben nem kötelesek tőkerészesedés-bizonyítványt kiállítaniuk.

A kabusikigaisákkal ellentétben a júgengaisáknak nem kötelező igazgatósági tagokat vagy bejegyzett könyvvizsgálókat kijelölnie: a minimum követelmény egy igazgató (取締役; torisimarijaku; Hepburn: torishimariyaku?).

A júgengaisa-forma a leegyszerűsített felépítés és a viszonylagos engedékeny cégbejegyzési követelményeknek hála elsősorban a kisvállalkozásoknál volt népszerű, azonban néhány nagyobb cég, így például az amerikai ExxonMobil olaj- és gázcég japán leányvállalata is 50 milliárd japán jennyi befizetett tőkés júgengaisaként lett bejegyezve. A júgengaisák az egyszerűsített vállalatirányítás mellett bizonyos külföldi törvények, így az amerikai Internal Revenue Code alapján adókedvezményekben is részesülnek.

Források[szerkesztés]

  1. Co., Ltd. 【company, limited】 (japán nyelven). Yahoo! Japan. [2011. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 21.)
  2. SPCs under company law (angol nyelven). International Financial Law Review, 2005. december 1. (Hozzáférés: 2016. július 21.)