Ivánka Csaba-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ivánka Csaba-díjat 2000-ben alapították, melyet évi egy alkalommal, művészi teljesítményéért egy arra érdemesnek tartott színházművész kaphat.

A díjról[szerkesztés]

Ivánka Csaba emlékének ápolására, a művész édesanyja és testvérei alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

A kuratórium alapító tagjai Csomós Mari, Hámori Ildikó, Kozák András, Papp Zoltán színművészek, és Bartos Zsóka művészeti referens voltak. Kozák András visszavonulásakor 2003-ban Szakácsi Sándor, az ő halálát követően 2009-ben Kubik Anna színművész vette át a megüresedett helyet.

Díjazottak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy Zoltán kapta idén az Ivánka Csaba-díjat Archiválva 2017. december 14-i dátummal a Wayback Machine-ben, színház.org - 2017 december 13.
  2. Négy színművész vehetett át Aase-díjat (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2018. december 17.)
  3. Rancsó Dezső nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat (magyar nyelven). Színház.org, 2019. december 15. [2019. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 15.)

Források[szerkesztés]