Ingyenmunka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ingyenmunka a nem anyagi ellenszolgáltatás fejében végzett hasznos munka, amely lehet önkéntes, és kényszerből folytatott.

Az önkéntes ingyenmunka leggyakoribb fajtája a baráti, rokoni, munkatársi segítség, csoportos formában ismert nevén a kaláka. A kaláka a közeli történelmi múltban is nemcsak felebaráti, jótékonysági indíttatású, hanem gazdasági kényszer is az egy ember képességeit meghaladó nagyságrendű feladatok pénzforgalom nélküli elvégzésében.

Tipikusan ilyenek voltak vidéken a gépesítés előtt a mezőgazdasági idénymunkák, a közelmúltban a költözés, a kárhelyreállítás vagy a katasztrófaelhárítás.

Az elmúlt rendszerben az ipari körzetekben ilyen munkának számított a szocialista brigádok szociális, patronáló, vagy a társadalmi munkának nevezett ingyenes közmunkája.

Külföldi példák nyomán ingyenes munkavégzés folyik az egész országban a munkaerőpiacról kiszorult, és/vagy a szociális gondozó hálózatból kieső, rászoruló személyek és csoportok felkarolására, amely tevékenység vagy "profil" nálunk korábban az egyházak „privilégiuma” volt. Ezt a munkát karitatív vagy emberbaráti munkának vagy szolgálatnak nevezik, és az ilyen céllal működő önkéntes segítő szervezetek a civil szektor jelentős részét alkotják.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]