Információ- és kommunikációtechnológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az információ- és kommunikációtechnológia (Information and Communications Technology, ICT) szót gyakran használják az információ technológia szinonimaként (information technology,IT), azonban ez egy sokkal speciálisabb szakkifejezés, amely az egységes kommunikáció szerepére, a telekommunikáció integráltságára, számítógépekre és audio-vizuális rendszerekre fókuszál. A fogalom lényege, hogy ezen eszközök felhasználói képesek hozzáférni, tárolni, továbbítani, valamint kezelni az információkat.

Fogalom történelmi fejlődése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az információ- és kommunikációtechnológia kifejezés az 1980-as évek elejétől található meg a szakirodalmakban, ám csak 1997 után vált igazán népszerűvé, amikor Dennis Stevenson egy az Egyesült Királyság megbízásából készített beszámolójában elsőként használta azt hivatalosan. ICT kifejezést manapság az audio-vizuális rendszerek és telefonhálózatok számítógép rendszerekkel való összekapcsolódására is szívesen használják. Az információ- és kommunikációtechnológia egy rövidített formájaként az információkommunikáció fogalma is feltűnt. Az információkommunikáció valójában a telekommunikáció, információ kezelési és feldolgozási módszerekkel való elterjedése, melyek egy közös digitális technológián alapulnak.

Technikai kapacitás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az információ- és kommunikációtechnológia szó három eltérő esetben használható:

  1. Információközlés a térben (a tér A pontjából B pontjába, azaz „kommunikáció”) – A világszintű technikai kapacitás, amely 1986-ban Broadcast hálózaton keresztül 432 exabyte információt fogadott, 2007-ben már 1,9 zettabyte fogadására volt képes.
  2. Információközlés az időn keresztül (azaz „tárolás”) – A globális technikai kapacitás, amely 1986-ban 2,6 exabyte információt tárolt, 2007-ben már 295 exabyte-ot volt képes raktározni. A 2007-es adat 404 milliárd CD-ROM számával lenne ekvivalens, melyet egymásra halmozva egy a Földtől egészen a Holdig és még azon túl érő rakást kapnánk.
  3. Az információ egy algoritmuson keresztül történő szabályozott átalakítása térben és időben egyszerre – Többcélú számítógépeken keresztül történő információ feldolgozás 1986-ban 3,0*108 IPS, míg 2007-ben már 6,4*1012 IPS volt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]