Ignotus Peverell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ignotus Peverell
Adatok
Teljes neveIgnotus Peverell
Nemeférfi
Született1214 július 12.
Meghalt1292 május 19. (77 évesen)
Származásatisztavér
Családjatestvérek:
Antioch Peverell és Cadmus Peverell
IskolájaRoxfort
FrakciójaPeverell család
Első megjelenéseHarry Potter és a Halál ereklyéi

Ignotus Peverell (1214 július 12. - 1292 május 19.) kitalált karakter J. K. Rowling nagysikerű Harry Potter sorozatában. Ő a legfiatalabb testvér a Három testvér meséjében, aki a Haláltól a láthatatlanná tévő köpenyt kapja. Neve az ignotus, a latin "ismeretlen" szóból származik.

Fiktív életrajza[szerkesztés]

Ignotus 1214 július 12.-én született, valószínűleg South West Englandben, a tisztavérű, angol Peverell családba. Két testvére volt, Antioch és Cadmus akikkel kapcsolata feltehetően jó volt, ugyanis a Három Testvér Meséje szerint már felnőttként velük indult vándorútra. Nemtudjuk biztosan, hogy a Roxfortban tanult-e, de ez tűnik legelképzelhetőbbnek. Albus Dumbledore szerint Ő magának alkothatta meg a Láthatatlanná tévő köpenyt amit aztán élete folyamán viselt. Abban az időben soknak számító, 77 éves kort élt meg, aggastyán kort, ahogy Bogar fogalmaz. 1292 május 19.-én halt meg, Godric’s Hollowban. Sírja mai napig ott áll, ezt leszármazottja, Harry Potter és Hermione Granger 1997 karácsonyán meg is látogatták. Öröksége, a köpeny évszázadokon át szolgálta családját.

A Halál ereklyéinek szimbóluma, megtalálható Ignotus sírján

A Három Testvér meséjében[szerkesztés]

A varázsló családok körében kedvelt mese szerint három fivér útjuk során egy sebes folyású folyóhoz értek, ami fölé hidat varázsoltak.

Ekkor azonban megjelent a Halál, aki feldúlt volt amiért nem jutottak a fivérek az ő kezére, de dicséretet színlelve aztmondta jutalomban részesíti a testvéreket. A legidősebb egy mindennél erősebb pálcát kért, a középső egy tárgyat amivel feltámaszthatók a holtak, a legfiatalabb azonban, aki szerényebb volt és aki nem bízott a Halálban, azt kérte, hogyha innen tovaáll, a Halál ne követhesse.

Az első két fivér azonban hamar Halál kezeibe jutott. A legidősebbnek miután legyőzte riválisát, majd lerészegedve elaludt, elvágták a torkát. A középső nem tudta visszahozni teljesen szerelmét az élők közé ezért véget vetett életének, hogy legalább holtukban együtt maradhassanak.

„A Halál sok-sok éven át kutatott a legifjabb fivér után, de nem bukkant a nyomára. A harmadik testvér aggastyánkort ért meg. Egy napon aztán levetette a láthatatlanná tévő köpenyt, és a fiának adta. Régi barátként üdvözölte akkor a Halált, örömmel tartott vele, s a Halál tisztelettel vezette ki őt az árnyékvilágból”

– Bogar bárd meséi

Személyisége[szerkesztés]

Bogar bárd meséi szerint, testvéreihez mérten a legbölcsebb, legszerényebb és alázatosabb is volt. Nem a hatalmat, hanem a boldog és nyugodt életet helyezte előtérbe. Rendkívül tehetséges és jártas volt a mágiában, ugyanis sikeresen megalkotta a történelem egyetlen tartósan és immáron évszázadokon át működőképes Láthatatlanná tévő köpenyét, amit aztán fiának átadva próbálta meg annak is jobbá tenni életét

Családja[szerkesztés]

Ignotusnak, testvérei korai halálát követően született egy fia. Az Ő nevét viszont sehol sem említik meg. Amit tudunk, hogy Godrick's Hollowban élt, ahogy apja is. Azonban halála után Ő örökölte meg köpenyét. Valamikor 1292 után halt meg. Neki egyetlen lánya volt, Iolanthe Potter (szül. Peverell). Ő testvérek hiányában megörökölte a Láthatatlanná tévő köpenyt. Godric’s Hollowban lakott és rendkívül szépnek írták le. Miután feleségül ment Hardwin Potterhez, Ignotus vérvonala Potter családon keresztül folytatódott egészen Harry Potterig és annak utódaiig.

  • A1. N, h: N
    • B1. Ignotus Peverell (*1214 - †1292), h: N
      • C1. Peverell, (*? - †1292 után); h: N
        • D1. Iolanthe Peverell, (*? - †1300 után); h: Hardwin Potter, (*? - †1300 után)
          • E1. Generációk
            • F1. Henry Potter, (*1893?- †1921 után); h: N
              • G1. Fleamont Potter , (*1909? - †1980); h: Euphemia Potter (*1909? - †1980)
    • B3. Cadmus Peverell (*1200 után - †1220 után); h: N
    • B2. Antioch Peverell (*1200 után - †1220 után); h: N

Források[szerkesztés]

  1. Rowling, J. K.. Harry Potter és a Halál ereklyéi, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [2007. július 21.] (2022. április 30.). ISBN 978-963-614-056-4 
  2. Rowling, J. K.. Bogar bárd meséi, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [2008. december 4.] (2023. április 30.). ISBN 978-963-614-032-8 
  3. https://www.wizardingworld.com/features/some-interesting-witchy-facts-you-may-not-have-known
  4. https://www.wizardingworld.com/writing-by-jk-rowling/the-potter-family