Igen, tessék!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Igen, tessék! mozgalom
Típuscivil szervezet
Alapítva2011
SzékhelyKolozsvár

Az Igen, tessék! mozgalom weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Igen, tessék! mozgalom a kereskedelmi többnyelvűséget bátorító, nonprofit civil szervezet. A kolozsvári székhelyű Igen, tessék! a többnyelvű kiszolgálást, illetve tájékoztatást biztosító erdélyi vállalkozásokat fogja hálózatba. A 2011 augusztusában alapított hálózatot gazdasági logika mentén tartják fenn, a szervezet ugyanis a változatos népszerűsítési csatornái révén a partnercégekhez irányítja az ügyfeleket.

A szervezet módszerei[szerkesztés]

Igen, tessék! Kolozsvár közösségi havilap[szerkesztés]

Az Igen, tessék! Kolozsvár közösségi havilap 24 oldalas, részben színes kiadvány, amelyet ingyenesen, 18 ezer példányban juttatnak el a kolozsvári és a Kolozsvár környéki települések magyar háztartásaiba. Lapjain a szórakoztató, könnyed anyagokon túl – az Igen, tessék! mozgalom eszmeiségének megfelelően – a tudatos anyanyelvhasználatra nevelő, a nyelvhasználati jogok terén tanáccsal szolgáló cikkek is rendszeresen helyet kapnak. A lapban a magyar nyelvű kiszolgálást nyújtó vállalatokat népszerűsítik.

A Ma este című programfüzet ingyenesen terjesztett havi rendszerességgel megjelenő, 18 000 magyar háztartásba eljuttatott kiadvány. A 16 oldalas programfüzetben a kolozsvári és Kolozsvár környéki magyar közösséget megszólító kulturális, szabadidős, szórakoztató programok, rendezvények, események beharangozói, beszámolói kapnak helyet, valamint különböző állandó műsorok, mint például a színház vagy az opera havi műsora.

Matricák[szerkesztés]

Az anyanyelven is kiszolgáló kereskedelmi egységekben (vagy azok ajtajára) a közismert Igen tessék!-brand arculatát viselő matricákat ragasztanak ki. Az üzletekbe és hivatalokba belépő ügyfelek így értesülnek, hogy anyanyelvüket is használhatják.

Igen, tessék!-matrica egy kolozsvári üzletbejáraton

Az Igen, tessék! filozófiája[szerkesztés]

Az Igen, tessék! mozgalom sikerét a vásárlók anyanyelvhasználat nyújtotta kényelemérzetére és az ebből fakadó, az eladók irányába mutatott kedvező benyomásra alapozzák. A kisebbségben élők az anyanyelvüket többnyire csak otthon, illetve jól behatárolt közösségi színtereken (például templomban vagy oktatási intézményekben) használják, a kereskedelmi többnyelvűség bátorításával az Igen, tessék! ezen a gyakorlaton kíván változtatni.

A nyilvános nyelvhasználat kedvező irányba befolyásolja a közösségi öntudat erejét, az iskoláztatás nyelvválasztását, továbbá gazdagítja a nyelv szótárát, javítja annak értékét és presztízsét.

Kulturálisan érzékeny marketing[szerkesztés]

Amennyiben a fogyasztó két, nagyjából azonos színvonalú termék vagy szolgáltatás közül kell válasszon, többnyire amellett dönt, amelyik hozzáadott értéket is képes nyújtani. A hozzáadott érték lehet az anyanyelvű kiszolgálás, erre az érzékenységre épít a kulturálisan érzékeny marketing. A kulturálisan érzékeny marketinget használják azok a szegmentáló piaci politikák, amely egy adott népcsoport vagy tájegység nyelvét, identitását illetve hagyományait figyelembe veszik a termékek és szolgáltatások értékesítése során.

Városok[szerkesztés]

Az Igen, tessék! mozgalomhoz bárki csatlakozhat, várostól függetlenül.

Csatlakozási lehetőség[szerkesztés]

Az Igen, tessék! partnerei ingyen csatlakozhatnak. A mozgalom egyetlen feltételnek szabja, hogy biztosítsák az anyanyelvhasználat bizonyos formáját. A mozgalom által fenntartott csatornákon ugyanakkor fizetős reklámfelületek is vásárolhatóak.

A csatlakozáshoz a cégnek a www.igentessek.ro oldalon kell regisztrálnia.

Külső hivatkozások[szerkesztés]