Fehér nyelescsészegomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hymenoscyphus albidus szócikkből átirányítva)
Fehér nyelescsészegomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Tömlősgombák
Osztály: Leotiomycetes
Rend: Helotiales
Család: Helotiaceae
Nemzetség: Hymenoscyphus
Tudományos név
Hymenoscyphus albidus
(Gillet) W.Phillips 1887
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér nyelescsészegomba témájú kategóriát.

A fehér nyelescsészegomba (Hymenoscyphus albidus) a Helotiaceae családba tartozó, Európában honos, kőrisek elhalt gallyain élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A fehér nyelescsészegomba termőteste 2-4es csoportokban nő, átmérője 1-3 mm, sekély csésze alakú, amely rövid nyélen ül. Pereme kissé a belső termőréteg fölé emelkedik. Színe fehér, elefántcsontszín vagy halvány krémszínű; kiszáradva halvány sárgásbarnává sötétedik. Alsó felülete finoman pelyhes, fokozatosan megy át a nyélbe. A nyél kb. 2 mm magas és 0,5-0,75 mm vastag; színe fehér de a tövénél megfeketedik.

Aszkuszai 60-90 µm hosszúak és 7,3-9,8 µm vastagok, hengeresek vagy kissé bunkósak, vékony falúak, nyolcspórásak. A bennük ferdén elhelyezkedő aszkospórák 14-17 µm hosszúak és 3,1-4 µm vastagok, hengeres-ellipszoid alakúak. Spórapora fehér.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A Hymenoscyphus fraxineus csak genetikai vizsgálattal különíthető el tőle.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában honos. Magyarországon gyakori, de kis termete miatt ritkán észlelt faj.

Kőrisfák (ritkábban más lombos fák) elhalt, korhadó gallyain él, annak anyagait bontja. Az 1990-es években Lengyelországból kiindulva egész Közép-Európából elterjedt kelet-ázsiai rokona, a Hymenoscyphus fraxineus (vagy H. pseudoalbus), amely nem ártalmatlan szaprofita, hanem patogén parazita életmódot folytat és a kőrisfák pusztulását is okozhatja. Az inváziós faj térhódítása miatt a fehér nyelescsészegomba jelentősen visszaszorult. A termőtest szinte egész évben látható.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]