Heckler & Koch HK416

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HK416
HK416N.png
Egy HK416 előágymarkolattal

Típus gépkarabély
Ország Németország
Tervező Heckler & Koch
Gyártási darabszám na.
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 2005–
Használó ország USMC (M27 IAR)
Műszaki adatok
Lőszer 5,56×45 mm NATO
Tárkapacitás 35 db
Működési elv gázelvételes, gázdugattyús
forgó zárfejes
Tömeg 2,95-3,6 kg kg
Csőhossz HK416C: 228 mm (9,0 hüvelyk)
D10RS: 264 mm (10,4)
D14.5RS: 368 mm (14,5
)
D16.5RS: 419 mm (16,5)
D20RS: 505 mm (19,9
)
M27 IAR: 420 mm (16,5) mm
Gyakorlati tűzgyorsaság 850 lövés/perc lövés/perc
Irányzék típusa nyílt és optikai Picatinny-sínen

A Heckler & Koch HK416 német fejlesztésű gépkarabély, melyet a Heckler & Koch fejlesztett ki és gyárt. Alapvetően az AR–15-re épülő fegyver, amely a Colt M4 gépkarabélyának vetélytársaként került kifejlesztésre, azonban nem a sok negatív kritikával illetett amerikai direkt gázelvételes, hanem a G36-féle rövid hátrasiklású gázdugattyús töltő-ürítőrendszert alkalmazza. Néhány kiegészítője kompatibilis az M4-gyel, azonban alaprendszere eltérő.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az amerikaiak az M4/M16 fegyvercsalád megbízhatatlanságával, és a környezeti hatásokra való érzékenységével a renderesítése óta küzdenek. Már a vietnámi háború alatt is sok probléma volt a frissen rendszeresített M16-os gépkarabélyokkal a párás és nedves viszonyoknak köszönhetően. Azóta ezeknek a fegyvereknek a gondjait elméletileg a mérnökök kiküszöbölték, azonban az elmúlt évtized fegyveres konfliktusai Afganisztánban és Irakban újra kihozták, főként az M4 "betegségeit". Így több neves fegyvergyártóis, mint az FN Herstal vagy a Heckler & Kock rögvest rácsaptak a lehetőségre, hogy lehetőséget kapjanak amerikai hadiipari megrendelésekre. Míg az FN mérnökei egy teljesen új konstrukció fejlesztésébe ezdtek, melynek főbb kezelőszervei és tárja megegyeztek ugyan az M4/M16-családéval, de kinézetre és szerkezetre teljesen elüt attól (így szüvetett meg a SCAR gépkarabély). A Heckler c Kochnál ezzel szemben úgy gondolták, hogy az amerikai katonai piac meghódításának legegyszerűbb módja, ha már a jól bevált M4/M16 konstrukcióját veszi alapul, és javítják fel, hiszen a fegyveres testület tagjai ezekre vannak kiképezve. Ráadásul már bebizonyosodott az elmúlt évtizedek során, hogy kényelmi szempontból roppant jól sikerültek, arról nem is beszélve, hogy számos kis cég gyárt hozzájuk kiegészítőket. A H&K mérnökei először egy átalakítószett tervezésével próbálkoztak, de hamar kiderült, hogy ez hamvában holt ötlet, a valóban megbízható működéshez a teljes gázelvételi rendszert meg kell változtatni. Így váltotta le a direkt gázelvezetéses rendszert a short stroke gázdugattyús működés. Az új fegyver kifejlesztése Ernst Mauch fejlesztőmérnök nevéhez köthető, illetve komoly részt vállalt még benne Larry Vickers amerikai veterán elitkatona és lőkiképző. Érdekesség, hogy az első rpototípusokat HK M4-nek nevezték el, de a Colt perrel fenyegette a Heckler & Kochot, miszerint az M4 név használatának a joga kizárólag őket illeti meg, ezért a fegyvert átkeresztelték HK 416-ra. 2004-ben megkezdőtek a HK 416 csapatpróbái. A fegyver - természetesen az előző tesztek sikere után - harcoló alakulatokhoz került, és fényesen vizsgázott. Megbízhatóságában és kosztűrésében messze jobban teljesített akármelyik M4 vagy M16 típusnál. A jól sikerült teszt ellenére a Heckler & Koch mégsem kapta meg az áhított szerződést. Hiába kapott a katonáktól pozitív véleményt a gépkarabély, a hadvezetés szabványosítására hivatkozva a hadvezetés nem szerződöt a céggel. Szerencsére a H&K nem esett kétségbe emiatt, és tovább folytatta a HK 416 -os gyártását, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen hamarosan a norvég hadsereg jelentős, több mint 8000 darabos megrendelést adott az új gépkarabélyra. Ezenfelül más országok speciális katonai erői, mint például a francia 10. és 20. ejtőernyős kommandója, vagy az olyasz speciális erők, a delta force(SFOD-D), a Navy Seals 6-os számú egysége és számos SWAT-alakulat rendelt az új fegyverből.

Típusváltozatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Katonai és rendvédelmi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Polgári[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fegyvertípus polgári változatát a HK 2007-ben mutatta be MR223 néven, ahogy a HK417-ét MR308 néven.[1] Mindkét változat öntöltő, csak egyes lövésre alkalmas elsütőszerkezettel vannak ellátva több sportos kiegészítővel. A 2009-es amerikai SHOT Show-n kerültek bevezetésre az amerikai polgári lőfegyverpiacon mint MR556 és MR762.[2] Itt újabb változata jelent meg MR556A1 néven, mely egy továbbfejlesztett változat.[3] Ez a változat több, az amerikai különleges erők által alkalmazott elemekkel is el lett látva.[4]


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. The MR223, 416 Piston Drive for German Civilians. [2008. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 19.)
  2. HECKLER & KOCH’s MR556 & MR762 Rifles. Tactical Life. (Hozzáférés: 2012. június 19.)
  3. Jorge Amselle: HECKLER & KOCH MR556A1. Tactical Life. (Hozzáférés: 2012. június 19.)
  4. Jorge Amselle: Sneak Peek: HK’s MR556A1. Tactical Life. (Hozzáférés: 2012. június 19.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Heckler & Koch HK416 témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heckler & Koch HK416 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.