Grand Theft Auto V

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand Theft Auto V
Fejlesztő Rockstar North
Kiadó Rockstar Games
Forgalmazó Take-Two Interactive
Producer Leslie Benzies
Zeneszerző Tangerine Dream
Sorozat Grand Theft Auto
Motor RAGE, Euphoria, Bullet Physics Library
Platformok PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4, PC
Kiadási dátum PlayStation 3, Xbox 360
2013. szeptember 17.
PlayStation 4, Xbox One, Windows
2014. ősz
Műfaj Akció-kaland
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár CERO: Z
ESRB: M
PEGI: 18+
Adathordozó blu-ray lemez
DVD-R DL

A Grand Theft Auto V (rövidítve GTA V vagy GTA 5) egy akció-kaland videojáték, mely 2013. szeptember 17-én jelent meg PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra, 2014 őszén pedig PlayStation 4, Xbox One, és PC platformokra érkezik, a sorozat tizenötödik tagjaként. A játék színhelye a fiktív San Andreas állambeli Los Santos városa és az azt körülvevő vidék, melyek a modernkori Los Angelesen és más dél-kaliforniai területeken alapulnak. Los Santos korábbi verziója a sorozat egy korábbi részében, a Grand Theft Auto: San Andreasban is szerepelt két másik város mellett. A területe nagyobb lett mit a Red Dead Redemption, a Grand Theft Auto IV és a Grand Theft Auto: San Andreas játéktere együttvéve.

A fejlesztők szerint a Grand Theft Auto V az eddigi legnagyobb nyílt világú játékuk. A játék központjában a pénz fog állni, erre utal a logóban látható római ötös számjegy is, mely bankjegy stílusú megjelenést kapott. A 2011. október 25-i bejelentést követően a játék első, bemutatkozó előzetesét 2011. november 2-án mutatták be.

Főszereplők és történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GTA V-ben a korábbi részekkel ellentétben nem egy, hanem három játszható főszereplő van: Michael De Santa,korábban Michael Townley, Trevor Philips és Franklin Clinton. Michael egy visszavonult profi bankrabló, aki miután az FIB megfigyelést indított ellene, családot alapított. Trevor egy régi barátja Michaelnek, vidéken élő, fekete ügyletekkel foglalkozó forrófejű pszichopata. Franklin sötét bőrű fiatalember, akinek sok tapasztalata van a volán mögött; s az igazi kaland akkor kezdődik, mikor találkoznak, ugyanis újabb komoly, nagy tervezést igénylő bűncselekményekbe fognak, hogy meggazdagodjanak.A játék végén három opció közül választhatunk Franklinnel:megöljük Michaelt Devin(egy gazdag kereskedő)kérésére,vagy megöljük Trevort Steve Haines(FIB ügynök) kérésére,vagy pedig megöljük Devint,Steve Hainest, Franklin régi barátját,Stretchet,meg Mr.Chenget

Járművek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GTA V-ben számos jármű kapott helyet a szokásos személygépjárművek mellett, beleértve a repülőgépeket, helikoptereket, haszonjárműveket, motorkerékpárokat és jet-skiket. A játékosok a GTA IV kis területével ellentétben ebben a részben sokkal szabadabban tudnak járművekkel repülni; a GTA V jóval nagyobb, mint a GTA IV.

Többjátékos mód[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A multiplayer szükségességének helyzete hasonló a Max Payne 3-éhoz. Az új Rockstar Games Social Club alkalmasságát bizonyítja a Max Payne 3, s majd a GTA V-is. A GTA V játékosai saját csoportokat alkothatnak barátjaikkal, vagy csatlakozhatnak egyhez. A játékos tagja lehet egyszerre akár 5 csoportnak, a feladatok elvégzésért a tagok tapasztalati pontokat szerezhetnek. 2012 végén a Rockstar ezt nyilatkozta: „finomítottunk a multiplayer nyitott világán és valami igazán különlegeset kaptunk”, a legnagyobb hangsúly jelenleg a GTA V fejlesztésén van amelyet GTA Online-nak hívnak.

Letölthető tartalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012. október 30-án, a Take-Two vezérigazgatója, Strauss Zelnick azt nyilatkozta, hogy a Rockstar egy „csomó érdekes dolgot” tervezett bele a GTA V letölthető tartalmaiba, amit „túl korai” lenne nyilvánosság elé tárni.

Botrány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012 decemberében az amerikai szenátor Joe Manchin a Sandy Hook-i mészárlás miatt az erőszakos videojátékok (különösen kiemelte a Rockstar Grand Theft Auto sorozatát, és a soron következő ötödik részt), eladásainak betiltását emelte ki.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Theft Auto V című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]