Giovanni Borgia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giovanni Borgia
Született1474 vagy 1476
Róma[1]
Elhunyt1497. június 14.
Róma
Állampolgárságaaragóniai
Nemzetiségespanyol
HázastársaMaría Enriquez de Luna
Gyermekei
  • Jean II de Gandie
  • Isabel de Borja y Enríquez
SzüleiVannozza de Cattanei
VI. Sándor pápa
Foglalkozásacondottiero
Tisztsége
  • Captain General of the Church
  • Duke of Gandía (1488–1497)
  • Gonfalonier of the Church (1496–1497)
Halál okaszúrt seb
SírhelyeSanta Maria del Popolo[2]
A Wikimédia Commons tartalmaz Giovanni Borgia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Giovanni Borgia (1474 vagy 1476Róma, 1497. június 14.) Gandía hercege.

Szülei, testvérei[szerkesztés]

Giovanni Borgia 1474-ben vagy 1476-ban születhetett, Rómában, Rodrigo Borgia vatikáni bíboros, a későbbi VI. Sándor pápa és szeretője, Vannozza de Cattanei grófnő első vagy második gyermekeként. Világra jöttekor anyja Domenico da Rignano felesége volt.

Két fivére volt, Cesare (egyes korabeli források szerint ő volt a legidősebb fiú a családban) és Gotfrid, továbbá egy húga, Lucrezia, akit apjuk mindig aszerint házasított ki, ahogy saját aktuális politikai érdekei kívánták.

Felesége, hercegi rangja[szerkesztés]

1493 szeptemberében Giovanni, akárcsak testvérei, diplomáciai előnyök okán is kénytelen volt apja utasításának megfelelően megházasodni. Elhunyt féltestvére, a valenciai Pedro Luis jegyesét, María Enriquez de Lunát vette feleségül. Giovanni megkapta a Gandía 2. hercege, Sessa hercege, és Nápoly főbírája címet, valamint a pápai állam haderejének vezetője lett. Két gyermeke született, Giovanni (később Gandía harmadik hercege lett) és Isabella (apáca lett belőle).

Meggyilkolása[szerkesztés]

Giovanni Borgia holttestének megtalálása

1497. június 14-e éjszakáján Giovannit meggyilkolták Róma Piazza della Guidecca negyedének közelében. Gazdag öltözetben emelték ki holttestét a Tiberis folyóból, derékszíján érintetlen erszényével, melyben 30 aranydukátot találtak megtalálói. Halálának pontos körülményei még több mint 500 év után sem tisztázódtak teljesen, ugyanis a gyilkosság időpontjában csak egy kísérő volt vele, akit ugyancsak megöltek a támadók, más szemtanúja pedig állítólag nem volt az esetnek. Állítólag a bűntényt maga a herceg öccse, Cesare követte el, mivel állítólag gyűlölték egymást, s mindketten ugyanazzal a nővel kezdtek intim viszonyba – saját öccsük, Gotfrid feleségével, Aragóniai Sancia hercegnővel, II. Alfonz nápolyi király leányával. (Sancia fivére, Alfonz lett Lucrezia Borgia második férje.) Más feltételezések szerint a gyilkosságot nem is Cesare, hanem öccse, a felszarvazott és büszkeségében megsértett Gotfrid követte el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dizionario Biografico degli Italiani (olasz nyelven), 1971. (Hozzáférés: 2022. május 24.)
  2. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. november 28.)

További információk[szerkesztés]